/ Economie view 993

Anul vitivinicol 2018 a marcat o creștere a recoltei de struguri, a suprafețelor de viță-de-vie pentru producerea vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP), dar și a valorii exporturilor. Cifrele se conțin în raportul de activitate al Oficiului Național al Viei și Vinului și au fost făcute publice în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2018”, desfășurate la Chișinău. Evenimentul, la care au participat reprezentanții sectorului vitivinicol, a adus în prim plan bilanțul activității ONVV în anul 2018, politicile și conjunctura vitivinicole, particularitățile recoltei, indicii comerțului și ai exportului, precum și rezultatele obținute în cadrul proiectelor „Struguri de calitate” și „Podgorii viticole cu potențial specific (terroir)”.

Conform raportului, anul trecut, Republica Moldova a avut una dintre cele mai bogate recolte de struguri din ultimii 10 ani, performanță ce a plasat țara noastră pe locul 19 în clasamentul producătorilor de vinuri din întreaga lume. Recolta totală de struguri în 2018 s-a ridicat la 680 mii tone, cu 0,7% mai mult decât în ​2017 și cu 10,5% mai mult decât în​​2016.

Volumul strugurilor utilizați pentru producerea vinurilor, vinurilor spumante și distilatelor a fost de 356 mii tone. Volumul vinurilor produse și vinurilor spumante (cu excepția distilatelor) a fost de 19 milioane dal, ceea ce reprezintă cu 21% mai mult decât cifra medie din ultimii 18 ani.

Aproximativ 10% din vinuri (855,6 mii dal) – sunt vinuri cu indicație geografică protejată. În 2018, iar în Moldova funcționează 71 de producători care produc vinuri cu IGP.

Alte 290 mii de tone de struguri recoltate în 2018 au fost în stare proaspătă: din 130 mii tone de struguri de masă, 2,5 mii tone au fost exportate și 157 mii tone de struguri au fost utilizate în alte scopuri.

Sectorul vitivinicol din Republica Moldova este cel mai mare generator de locuri de muncă în mediul rural, 29.679 de agenți economici activând în acest sector al economiei. În Registrul Vitivinicol sunt înregistrate 187 de vinării, dintre care 68 sunt și proprietari de podgorii. Astfel, vinăriile au în proprietate 36% din suprafața totală cultivată cu viță-de-vie tehnică, fiecărei revendindu-i, în medie, 220 ha de podgorii.

Mai jos puteți vedea căteva imagini de la Conferința Națională a Filierei Vitivinicole „Anul Vitivinicol 2018”.