/ Economie view 829

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) a prezentat rezultatele Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova” 2019 și, împreună cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) au anunțat lansarea concursurilor ”Marca comercială a anului 2018” și ”Premiul pentru realizări în domeniul calității 2018”.

Cea de-a XVIII-a ediție a Expoziției naționale ”Fabricat în Moldova” 2019 a fost vizitată de circa 53 mii de persoane, printre care s-au numărat și vizitatori din România, Franța, Letonia, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Pakistan, Italia. De-a lungul expoziției, au fost inițiate peste 60 de contracte de colaborare și acorduri de intenție dintre agenții economici autohtoni și reprezentanții de peste hotare. Majoritatea contractelor încheiate au fost din domeniul conservării fructelor și legumelor, ambalării, textilelor, prestărilor de servicii etc.

Cei 450 agenți economici care reprezintă industria alimentară, ramura vitivinicolă, industria mobilei, industria ușoară, utilaje, tehnică și aparataje, instituții de cercetări științifice, meșteri populari şi alte domenii și-au prezentat produsele și serviciile pe o suprafață de peste 4680 m.p. Totodată, în cadrul expoziției au fost organizate 11 activităţi din cadrul programului de afaceri, la care au participat circa 1450 de persoane.

De asemenea, a fost anunțată lansarea a două concursuri de importanță majoră pentru producătorii autohtoni.

Conform AGEPI, la ediția a XVI-a a concursului ”Marca comercială a anului 2018” pot participa întreprinderi şi organizaţii cu diverse forme de proprietate, persoane juridice înregistrate în Republica Moldova, precum şi persoane fizice care produc bunuri materiale şi/sau prestează servicii pe teritoriul țării. La concurs se admit doar mărcile comerciale (naţionale şi străine) care la momentul depunerii cererii de participare sunt înregistrate şi valabile pe teritoriul Republicii Moldova, conform legislaţiei în vigoare.

Participanții vor concura pentru premiul mare – Mercuriul de Aur, medaliile de aur, de argint şi de bronz.

Ediţia curentă a concursului numără în total 13 nominalizări şi 11 categorii la care pot aplica pretendenţii la cele mai onorifice distincţii oferite pentru rezultate remarcabile dovedite:
1. Nominalizarea conform criteriilor de consum: ”Aprecierea consumatorilor” și ”Marcă locală”;
2. Nominalizările conform criteriilor de profesionalism: Nominalizarea ”Debutul anului”; ”Export”; ”Inter”; ”Marca comercială responsabilă social”; ”Marcă consacrată”; Nominalizarea închisă ”Reputație și încredere”; Nominalizarea ”Rebranding”; ”Femeia în afaceri”; ”Liderul Anului”, “Contribuție importantă la dezvoltarea durabilă” și ”IMM-ul favorit al anului”.

Un alt concurs, ”Premiul pentru realizări în domeniul calităţii bunurilor și serviciilor”, are drept scop identificarea companiilor ce au implementat cu succes managementul calității și promovează abordările moderne ale calității și este la cea de a V-a ediție. La concurs pot participa întreprinderi micro şi mici cu numărul angajaţilor până la 49 persoane şi suma anuală a veniturilor de la vânzări până la 25 mln. lei; întreprinderi medii cu numărul angajaţilor de la 49 până la 249 persoane şi suma anuală a veniturilor de la vânzări până la 50 mln. lei; întreprinderi mari cu numărul angajaţilor peste 249 (cu excepţia întreprinderilor pe poziții monopol naturale) şi suma anuală a veniturilor de la vânzări mai mult de 50 mln. lei și desigur întreprinderile pe poziții monopol naturale și cele declarate dominante pe piețe relevante, conform prevederilor legale.

Participanții vor fi premiați după unele criterii, cum ar fi obţinerea rezultatelor performante de o calitate înaltă; creşterea valorii create pentru consumator; gestionarea activităţii bazată pe orientare strategică, stimulare şi responsabilitate; crearea parteneriatelor; promovarea creativităţii şi inovaţiei; managementul procesual; obţinerea succeselor cu ajutorul personalului; promovarea creativităţii şi inovaţiei și desigur responsabilitate pentru dezvoltare durabilă. Marele premiu al concursului este ”Zeița calității”.

Câștigătorii concursurilor vor fi premiați în luna mai, curent, în cadrul Galei Businessului Moldovenesc.

Cererile de participare la Concurs și dosarul pot fi depuse până pe 01 aprilie 2019, la sediul Camerei de Comerț și Industrie: bd. Ştefan cel Mare, 151, etaj 2, of. 9; Tel/fax: 022 21-07-25, email: carolina.chiper@chamber.md, Direcţia relaţii internaţionale şi evenimente de afaceri.

Detalii despre concursuri, regulamente și formulare de aplicare găsiți pe pagina CCI din Moldova.