/ Economie view 471

Prin acest proiect legislația națională este adusă în concordanță cu cea europeană și internațională în ceea ce privește standardele de calitate a fructelor și legumelor proaspete.

În cadrul şedinţei din 11 ianuarie 2017 cabinetul de miniştri a aprobat o serie de modificări şi completări la Cerinţele de calitate şi comercializare a fructelor şi legumelor proaspete. Documentul asigură ajustarea normelor naţionale la standardele europene şi internaţionale privind calitatea fructelor şi legumelor proaspete plasate pe piaţă pentru comercializare.

Proiectul stabileşte lista fructelor şi legumelor proaspete care trebuie să se conformeze standardelor aprobate, printre acestea fiind merele, perele, strugurii de masă, căpşunile, piersicile şi nectarinele, ardeii graşi, tomatele și salata verde. Totodată sunt definite cerinţele specifice privind clasificarea, sortarea, ambalarea şi marcarea produselor, fapt ce va spori accesul agenţilor economici pe piaţa europeană. Conform proiectului fructele şi legumele vor fi divizate pe categorii în funcţie de calitatea, soiul, aspectul şi forma acestora.

Documentul nu se aplică pentru produsele fabricate în gospodăriile individuale pentru consum propriu, pentru cele care sunt în tranzit în Republica Moldova, precum şi pentru fructele şi legumele destinate prelucrării industriale sau procesării casnice.

Aceste modificări au fost elaborate ca urmare a angajamentelor asumate prin semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

moldpres.md