/ Reportaje view 2907

Cele mai apreciate vinuri spumante, prezentate la degustarea în orb au fost Apriori de la compania Consalcom, precum și cele oferite de companiile Alianța Vin, Nisporeni, Maurt și Cricova.

Cu scopul de a descoperi și promova diversitatea produselor autohtone, pe data de 9 februarie, 2017, în incinta clubului „The Secret”, Madein.md a organizat o degustare în orb a vinurilor spumante fabricate în Moldova. În cadrul evenimentului numit „De ce iubim spumantele?”, circa 40 de degustatori au avut ocazia să savureze 25 tipuri spumante produse de 12 companii din Moldova: Consalcom, Pivinițele Brănești, Boiar Group, Alianța Vin, Chateau Vartely, Maurt, Cricova, Nisporeni, Mileștii Mici, Romatim, Purcari (Bostavan) și Invinprom. Iar pentru a face o comparație mai obiectivă, am ales să inculdem în procesul de degustare și o șampanie franceză veritabilă (Taittinger), acesta fiind unicul produs străin oferit degustatorilor.

La degustare a fost prezenți domnii Mihai Druță și Dumitru Coslet, preşedintele și respectiv vicepreședintele Asociaţiei de Somelier din Republica Moldova, persoane cu vaste cunoștințe în domeniul vinificației și a industriei vinului moldovenesc. Pe parcursul evenimentului, aceștia au oferit publicului informații utile cu privire la vinurile spumante în general, despre originea șampaniei și tipurile existente pe piața autohtonă și mondială.

Cele 26 de tipuri de vin spumant au fost împărțite în 5 categorii conform conținutul de zahăr prezent în ele, adică extrabrut, brut, demisec, demidulce și dulce. Degustarea a început cu vinul extra-brut de la Cricova, fiind singurul din această categorie, după care au urmat 8 vinuri spumante brute degustate în bloc. Din această categorie a făcut parte și șampania franceză, care de altfel a obținut și cele mai multe voturi. Din spumantele autohtone cel mai apreciat extrabrut a fost Cricova. Vinurile spumante demiseci, care au fost doar patru la număr, toate au primit un număr aproximativ egal de voturi: Apriori de la Consalcom, Lacrima Dulce de la Cricova, precum și vinurile spumante demiseci Nisporeni și Chișinăul de Seară de la Alianța Vin. Din categoria vinurilor demidulci, care au fost șase la număr, publicul, deja mult mai vesel și receptiv, a ales vinul spumant Nisporeni, iar din ultima categorie cea a vinurilor spumante dulci, reprezentată de 7 branduri, publicul a apreciat într-un mod deosebit vinul spumant Bacio din Bolle de la Maurt. Cum a fost atmosfera acestui eveniment și cum s-a desfășurat acesta puteți vedea în video reportajul de mai jos.

Pe lângă spumante, participanții la eveniment au avut oportunitatea să savureze și din deserturile oferite de 4 producători de dulciuri artizanale: brandul Caramello - o noutate pe piața autohtonă, brandul Mamzelle care a oferit o serie de cupcake-uri și marmelade delicioase ce au în componența lor vinul spumant, brandul Rifero care a venit cu deja faimoasele sale fructe în ciocolată, ultimul producător fiind Cafellini care a pregătit pentru degustare niște deserturi delicioase create pe bază de nuci, fructe confiate și fructe uscate. Apa plată și carbogazificată pentru eveniment a fost oferită de companiile: Pivnițele din Brănești (Poiana Brănești) și JLC (Aqua Balance).

La eveniment au fost prezenți și o parte din reprezentanții companiilor producătoare de vinuri spumante, o parte din ei prezentându-și produsele publicului prezent. De asemenea cei prezenți, au avut parte de mai multe surprize, premii, cadouri și un concurs, câștigătorii cărora au servit un cocktail inedit din partea organizatorilor evenimentului.

În concluzie, putem spune această degustare în orb a vinului spumant autohton a fost una de succes. Publicul a avut oportunitatea să se familiarizeze cu multe branduri noi  fabricate în Moldova, iar dacă ne dorim pentru Ziua Îndrăgostiților sau de Dragobete să avem pe masă un vin spumant autohton de calitate, cu siguranță avem de unde alege.