/ Reportaje view 1000

În fiecare an, în ajunul Sfântului Vasile, pe stil vechi, tinerii din satul Palanca se adună în cete de urători și umblă pe la casele gospodarilor, urându-le în noul an sănătate, roadă şi belşug.

Pe data de 13 ianuarie, în incinta muzeului „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași va fi organizat un festival inedit dedicat obiceiurilor şi tradițiilor de iarnă a poporului nostru. Evenimentul se numește „Malanca de la Palanca” și este organizat deja de mai mulți ani în ajunul sărbătorii Sfântului Vasile.

În cadrul evenimentului va fi organizat un târg de produse alimentare cu denumirea „Delicii Palancene”. În cadrul acestuia gospodarii locali vor oferi vizitatorilor conserve din legume şi fructe, plăcinte la cuptor, vin fiert, țuică fiartă cu miere de albine, pâine de casă și alte delicii ale bucătăriei moldovenești.

Va fi organizat și un târg al meșterilor populari, precum ateliere de creație în cadrul cărora participanții vor învăța să creeze decoraţiuni de brad din paie şi fibre vegetale împreună cu meşterul popular Eugenia Moldovanu. Un alt meșter popular, Nina Djos va învăța doritorii să confecționeze păpuși și măști tradiționale. 

Tot pe 13 ianuarie vor fi organizate jocuri săteşti precum „Tragerea de funie”, „Aruncarea bolovanului de zăpadă”, „Dijgheocatul porumbului” , „Bătutul grâului în piuă pentru colivă”, precum și alte concursuri și activități tradiționale. Mai multe detalii despre eveniment aflați aici.