/ Excursii view 14620

În scopul promovării turismului industrial, proiectul Madein.md a organizat o excursie la S.A. „Floare-Carpet”, întreprindere specializată în producerea covoarelor din jacquard dublu pluș. Împreună cu un grup de aproximativ 20 de vizitatori am avut ocazia să descoperim și să vizionăm întregul proces tehnologic de fabricare a unui covor moldovenesc.

Întreprinderea a fost fondată în anul 1978, iar la 27 mai 1993 a fost transformată în societate pe acțiuni. Ciclul tehnologic de producere a covoarelor reprezintă un proces finit, care include în sine fabricarea firelor de lână și semilână, vopsirea lor, țesutul covoarelor, finisarea lor, ambalarea, marcarea și depozitarea.

Totul începe de la secția de filare

Lâna, care este materia primă de bază pentru fabricarea unui covor, provine din România, din regiunea Carpați. Are o calitate și o elasticitate mai bună decât cea din Moldova, ceea ce se datorează speciilor de ovine crescute, precum și climei (în Moldova aceasta este mult mai uscată decât în regiunile muntoase). Pentru realizarea covoarelor de tip premium, lâna este importată din Noua Zeelandă.

În această secție, din lână se creează firele. Se lucrează cu utilaje italiene, care deși au o oarecare vechime, sunt funcționale și sigure. Firul depănat și obținut pe benzi poate fi din lână 100% sau poate reprezenta un amestec dintre 80% lână și 20% material sintetic (unii clienți solicită compoziție pentru o durabilitate mai mare a covoarelor).

Aici firele obținute pe benzi trec prin mai multe etape de pieptănare și subțiere, devenind tot mai înguste, până ajung la mărimea dorită, după care sunt plasate pe bobine speciale.

În final firul este aranjat pe bobine a câte 2 kilograme și este gata pentru a fi vopsit.

Bobinele se pun pe un stativ special care apoi este plasat în containerele cu vopsea. Fiecare container conține o culoarea specifică, iar temperatura în ele poate ajunge la 100 grade Celsius. Întreg procesul de vopsire durează 3 ore, după care bobinele sunt puse la uscat. În această secție angajații lucrează în uniforme speciale, mănuși de protecție și măști de protecție respiratorie.  

Secția de țesut covoare

În această încăpere firele de lână deja vopsite trec printr-un război de țesut automatizat cu două rânduri de bobine. Ele sunt aranjate manual de către lucrători, iar covoarele în final ies în două nivele (sistem de oglindă) ca apoi să fie tăiate, primind același desen. Ceea ce ține de război, acesta are lățimea maximă de patru metri.

În secție se lucrează cu șase culori, iar în caz de necesitate acestea pot fi modificate. Desenele sunt elaborate de o echipă specializată, compusă dintr-un colorist, care elaborează paletele de culori pentru secția de vopsire și o echipă de designeri care crează însuși desenele unui covor. Pentru aceasta sunt utilizate programe speciale de calculator cum ar fi Spider sau Texcell.

Unele modele de covoare sunt fabricate după tehnologii mai vechi, cu utilizarea cartelelor perforate pentru războaiele de țesut.

Finisarea procesului de fabricarea a covoarelor

Urmează secția în care covoarele deja țesute sunt prelucrate și tăiate. Aici temperatura este foarte înaltă. La această ultimă etapă covoarele trec printr-un proces tehnologic complex, în cadul căruia li se întărește baza, se nivelează suprafața și are loc un process de prelucrare termică. Aici covorului i se redă forma, au loc câteva etape de tunsoare și curățire, plus repansarea și înlăturarea defectelor care se face manual.

E important de menționat că produsele care au fost fabricate cu anumite rebuturi sau defecte își găsesc și ele întrebuințarea. Unele defecte minore pot fi înlăturate manual în secția de finisare, iar dacă covoarele au vreun defect mai vizibil acestea sunt comercializate la un preț mai mic în cadrul magazinelor Floare-Carpet. În cazul în care rebutul este unul grav, țesătura este utilizată la fabricarea altor produse ale companiei cum ar fi covorașele pentru scaun sau ciupici.

Depozitarea covoarelor

Deseori compania Floare-Carpet are comenzi destul de voluminoase, atât din țară, cât și de peste hotare. Produsele deja gata, sunt amplasate într-o camera specială de depozitare până a fi livrate sau preluate de persoanele juridice care le-au comandat. Aici ele se păstrează în boxe speciale, a câte 100 de metri pătrați, fiecare având codul său personal. Există un sistem bine organizat, care permite o evidență strictă a comenzilor pe care le primește întreprinderea.

Tot în incinta fabricii, se află magazinul de firmă Floare-Carpet, unde se află o mare parte din produsele companiei. Este interesant de știut că doar 15 la sută din covoare sunt vândute pe piața locală, iar 85 la sută merg la export în state cum ar fi Rusia, România, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Germania, etc.

Covoarele Floare-Carpet se găsesc la Kremlin, în oficiile stării civile din St. Petersburg și în alte orașe din Rusia. Acestea au fost comandate de Biserica Ortodoxă Română, precum și de majoritatea instituțiilor de stat din Republica Moldova.

În prezent, fabrica are 365 angajați, care în caz de nevoie pot lucra în trei ture, iar capacitatea de producere poate ajunge la 900 de metri pătrați în 24 de ore.

În luna ianuarie 2018, compania Floare-Carpet urmează să participe la cea mai mare expoziție de covoare din lume ce se desfășoară în Germania, la Hanovra. În anul ce urmează întreprinderea va împlini 40 de ani de activitate. La mai mult și la mai mare!