Echipa MadeinMD a fost în vizită la livada producătorului agricol Leon Anghel, în cadrul campaniei "Fructele INTERZISE sunt cele mai DULCI", unde nu doar am cules mere şi prune pentru a le împărţi locuitorilor Chişinăului, dar şi pentru a discuta despre diverse problemele cu care se confruntă un producător agricol şi despre importanţa consumlui fructelor autohtone. Totodată, domnul Leon Anghel ne-a oferit o ladă de mere şi una de prune pentru Campania noastră, detalii aici.

TREBUIE SĂ AVEM POSIBILITATEA DE PRELUCRARE A PRODUSELOR HORTICOLE

Producţia oricum se vinde. Vine cumpărătorul, vorbeşti de preţ şi dacă găseşti un numitor comun...Nu poţi avea un beneficiu de 300%, maxim 50%, poate chiar şi mai puţin, dar asta e. Statul trebuie să ne ajute prin grăbirea dezvoltării ramurii horticulturii, fapt care a întârziat mult. Noi nu avem fabrici, industrie. Trebuie să avem posibilitatea de prelucrare a produselor horticole. Aceleaşi sucuri, aceleaşi prune uscate care sunt foarte întrebate. Având pe lângă recoltă bună, posibilitatea de procesare, lucrurile vor merge bine.

Chiar ieri m-a sunat o companie. Americanii întreabă produse uscate, mai ales dacă sunt prelucrate şi nu au reziduuri. Acolo lumea se gândeşte la sănătate, la noi însă...

 

CEA MAI BUNĂ PASTĂ DE DINŢI SUNT 2-3 MERE PE ZI

În 2006 am fost la Fructologistică la Berlin. Ne-am dus vreo 6 băieţi, după care am organizat Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”. Am văzut cum se consumă fructele în Europa. De la mic la mare.

Televiziunile noastre, în afară de bârfeli, nu prea arată altceva. Ar fi bine ca sursele de informare să explice beneficiile consumului de fructe. De exemplu, care sunt consecinţele pozitive ale consumului a două-trei mere pe zi. Vorbeam o dată cu nişte stomatologi care mi-au spus că cea mai bună pastă de dinţi sunt două-trei mere pe zi.

De când am început să mă ocup cu creşterea prunelor, deşi dimineaţa beau un ceai, în rest, până seara, practic nu mănânc mai nimic decât prune. De fapt, 2-3 prune de dimineaţă, pe nemâncate, sunt în beneficiul omului.

Trebuie să le lămurim la oameni, dar cum dacă nu prin mass-media?

Acum sunt metode destul de bune de păstrare a fructelor, pot fi chiar şi congelate. Compoturi, sucuri, dar nu sucurile care se vând la magazin, unde 20% e concentrat şi 80% apă.

 

ODIHNĂ ACTIVĂ

Eu aş dori ca oamenii să vină singuri să culeagă merele pe care le doresc, un fel de odihnă activă. Cei care se ocupă de organizarea acestui fel de turism ar putea să le propună oamenilor să vină şi să vadă cum se creşte producţia agricolă. Mulţi nu au idee cum creşte acel măr pe care îl consumă sau acea cireaşă...apropo, cireaşa ar avea o perspectivă bună la noi.