/ Întreabă producătorul view 10345

Extrase din regiunea protejată ecologic Sângerei, apele Aqua unIQa sunt îmbuteliate cu mare grijă pentru a păstra caracteristicile naturale ale apei de la sursă până în momentul consumului.

MadeinMD continuă rubrica cu denumirea “Întreabă Producătorul” prin care își dorește să creeze o punte de legătură directă dintre companiile autohtone din diferite domenii și consumatori. La a doua ediție, doritorii au avut posibilitatea să pună întrebări directorului de producere a companiei SRL ”Gelibert”, Sergiu Trăistaru și acuma revenim cu un articol care conține răspunsurile la toate întrebările referitoare la procesul de extragere, prelucrare și ambalare a apei Aqua UnIQa.

Ce fel de plastic folosiți la fabricarea sticlelor în care se comercializează apa?

Sticla este fabricată din polietilenteraftalat (prescurtat PET). Materia primă, din care sunt fabricate sticlele, este certificată și aprobată de Ministerul Sănătății din Republica Moldova.

Cât de folositoare sau dăunătoare pentru organismul omului e apa minerală?

Răspunsul la această întrebare putem să-l auzim doar de la medici, pentru fiecare produs în parte. Se consideră, că pentru organizmul uman, la consumul zilnic fără restricții și limită, apa trebuie să conțină nu mai mult de 1 gram de săruri la 1 litru. Pentru apele minerale naturale acest indice este mult mai mare.

Cât este de sănătos să păstrăm apa în ambalaje de plastic?

Dacă sunt respectate condițiile de păstrare, PET-ul este inofensiv.

De la ce adâncime este extrasă apa și prin ce proces de filtrare trece?

Sonda de pe teritoriul SRL ”Gelibert” are o adâncime de 116 m. Până ajunge la îmbuteliere apa trece un șir de prelucrări și tratamente – în primul rând trece o filtrare mecanică în câteva etape, prelucrarea în filtrul cu ceolită. Cu ajutorul filtrului cu osmoză inversă mineralizarea apei este adusă pînă la 0,5g/l (mineralizarea apei din sondă este de 1,34g/l). Înainte de îmbuteliere apa este prelucrată cu raze UV și ultrasunet, după care mai trece o filtrare finală.

Care apă este mai folositoare –cea carbogazoasă sau cea plată/negazată? Care din ele reușiți s-o comercializați în volum mai mare?

Desigur apa plată este mai binevenită pentru organizmul uman. Anume din această cauză volumul de producere a apei plate este în continuă creștere.

La îmbutelierea apei are loc clătirea (sterilizarea) sticlei și a capacului?

Sticlele sunt fabricate nemijlocit înainte de îmbuteliere. Preforma, din care ele se confecționează, este încălzită pînă la 180°C, ca materialul să devină elastic și să poată căpăta forma matriței la suflare. După suflare sticla este transportată pe conveierul cu aer la mașina de îmbuteliere. Mașina de îmbuteliere este prevăzută cu cameră ”ultra-clean” în care se menține o supra-presiune cu aer trecut prin filtre HEPA (High Efficiency Particulate Air). În această cameră are loc clătirea sticlei cu apa pentru produs, umplerea sticlei prin metoda izobarică și aplicarea capacului, care este prelucrat cu raze UV.

Utilizați ceva conservanți la producerea apei?

Apele potabile sunt fabricate fără folosirea conservanților.

Cum faceți față concurenților de peste hotare, producătorilor de apă străini?

Apa noastră, pe zi ce trece, cucerește tot mai mulți adepți. Mulți încep să înțeleagă, că nu tot ce este din import este mai bun decât produsul autohton. Mai ales dacă cineva nimerește la noi la producere și vede cu ce utilaj este pregătită și îmbuteliată apa noastră.

În ce localuri (restaurante, cafenele, magazine) din Chișinău și din țară se găsește apa Dvs.?

Apa noastră este destinată pentru un segment larg de consumatori. O putem găsi practic în toate rețelele – ”METRO”, ”Green Hills”, ”Linella”, ”Unimarket”, ”Fidesco” ș.a.