Întreabă producătorul – Informații pentru consumatori despre înghețata Sandriliona
MadeinMD a lansat o nouă rubrică cu denumirea “Întreabă Producătorul” prin care își dorește să creeze o punte de legătură directă dintre producătorii autohtoni din diferite domenii și consumatori. La prima ediție, doritorii au avut posibilitatea să pună întrebări tehnologului Olga Baysara, de la Fabrica de înghețată Sandriliona, iar acuma revenim cu un articol complet și răspunsuri la toate întrebările referitoare la procesul de producție sau ingredientele utilizate în fabricarea înghețatei Sandriliona.
Eu vreau sa întreb ce inghețată pot da copiilor din gama pe care o produceți, care să nu conțină grăsimi hidrogenate și un minim de emulgatori, conservanți s.a.m.d?
Din partea mea, vreau să Vă informez, că la fabricarea îngheţatei întreprinderea noastră nu foloseşte grăsimi hidrogenate şi conservanţi.
Calitatea şi termenii de valabilitate ale îngheţatei sunt condiţionaţi nu de utilizatea conservanţilor, ci de respectarea regimurilor de temperaturi la fabricarea şi păstrarea îngheţatei.
Prezenţa emulgatorilor în inghetată este minimă (mai puţin de 0,5%), iar utilizarea emulgatorilor, cît şi a sistemelor de stabilizare este condiţionată de particularităţile procesului tehnologic de fabricare a îngheţatei. Toate sistemele de stabilizare în componenţa cărora sunt incluşi emulgatorii, sunt admise pentru utilizare în industria alimentară de Legislaţia Republicii Moldova în vigoare (armonizată cu Legislaţia respectivă din UE), şi care se confirmă prin următoarele documente: avizul sanitar, certificatul de calitate.
Cu regret, eu nu-s specialist în domeniul alimentaţiei (nutriţiei) pentru copii, şi să recomand careva tip de îngheţată nu este în competenţa mea.
De ce în înghetata produsă in Moldova, inclusiv Sandriliona, sunt introduși emulgatori, E-uri, pe când în înghețata de import (Belaya Bereza din Belarus) acestea lipsesc?
Vrem să mâncam inghețată cât mai sănătoasă!
Îngheţata „Belaia berioza”, care se comercializează pe piaţa de desfacere a Republicii Moldova, se fabrică în Ukraina la întreprinderea din or. Dnepropetrovsk.
Conform Legislaţiei din Ukraina, producătorul are dreptul de a indica pe etichetă denumirea aditivului alimentar utilizat sau codul numeric - E al acestuia.
Dacă studiem această îngheţată, observăm, că în componenţa ei este prezent acelaşi aditiv alimentar: mono – şi digliceride ale acizilor graşi (cod numeric E 471), care îndeplineşte funcţia de emulgator-stabilizator.
Ce înseamnă indexul E din codul numeric, de care toţi se tem?
Acest index „E”- reprezintă litera E de la începutul cuvîntului Europa, unde prima dată a fost elaborat clasificatorul aditivilor alimentari, care funcţionează şi acum începînd cu anul 1953, fiind apoi de mai multe ori modificat şi implementat ca Clasificator internaţional de Comisia Codex Alimentarius.
Toţi aditivii au fost sistematizaţi şi divizaţi pe grupe.
Pot să vă asigur că, la domiciliu, în bucătărie, utilizaţi frecvent aditivi alimentari cu indexul „E”. Nu credeţi?
Să vedem:
- acid citric – codul numeric E 330,
- acid acetic – E 260,
- acid ascorbic (vitamina C) – E 300,
- suc de sfeclă (colorant roşu) – E 162,
- amidon – E 1420,
- bicarbonat de sodiu – E 500 etc.
Aș vrea să știu dacă se poate mămicilor care alăpteaza să consume înghețată și care din acestea mi le recomandați?
Cred că dieta în timpul alaptării copilului trebuie să fie indicată de medicul D-Voastră.
Trebiue să luaţi în consideraţie următorii factori: că orice îngheţată, chiar şi fără aditivi alimentari, poate provoca alergie, dacă D-voastră şi copilul D-voastră are intoleranţă la lactoză (zahărul de lapte).
Familia Dvs mănâncă înghețată Sandra?
Da
Cât de naturale sunt componentele din care se face inghețata de căpșuni, zmeură și alte fructe ? Care e compoziția înghețatei? Folosiți uleiuri vegetale, de palmier?
Da, la fabricarea îngheţatei noi utilizăm unele grăsimi vegetale. Ulei de palmier nu folosim. Toată materia primă pe care o utilizăm la fabricarea îngheţatei este cofirmată valabilă privind calitatea şi inofensivitatea prin avizuri şi certificate eliberate de Organele de stat de verificare a calităţii materiilor prime şi a produselor alimentare.
Toată informaţia privind componenţa produsului este aplicată pe eticheta fiecărei unităţi de produs (îngheţată), şi este respectată aşa cum se prevede în Legislaţia Republicii Moldova.
De ce atât de mult zahăr în înghețată? E posibil să fie scazut un pic conținutul zahărului? Eskimo "Cocos" mi-a plăcut foarte mult. O singura obiecție...numai în ceea ce privește zahărul.
Vreau să Vă aduc la cunoştinţă, că în produsul analogic ESKIMO cu vanilie, se conţine aceiaşi cantitate de zahăr, ca şi în îngheţata ESKIMO COCOS.
Îngheţata ESKIMO COCOS pare a fi mai dulce din motivul că ea conţine fulgi de cocos.
Părerea D-Voastră nu ne este indiferentă, de aceea, vom încerca să luăm în consideraţie observaţia D-Voastră şi să facem modificări cît se poate de posibile.