/ Producătorul Autohton view 8857

În perioada de vară, și mai ales în canicula care s-a așternut peste țară în această perioadă, nevoia de hidratare corectă este resimțită tot mai intens. Consumatorii trebuie să cunoască că toate apele minerale sau potabile comercializate par la fel, dar fiecare are propriul gust, depinzând de structura geologică a zăcământului, cu compoziție minerală diversă, de izvorul sau sursa de proveniență a produsului.

În magazine sau în pieţele comerciale din Republica Moldova putem întîlni ape potabile, ape minerale naturale și ape minerale curative de masă. Aceste denumiri le putem citi pe ambalajul oricărei sticle de apă a oricărui producător autohton. Aceste categorii de apă se caracterizează prin următoarele trăsături:

Apa potabilă reprezintă orice tip de apă în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, la prepararea hranei ori în alte scopuri casnice. Apa potabilă a producătorilor locali trece printr-o prelucrare intensă. Ea îşi păstrează calităţile sale iniţiale, doar că este redusă sau adăugată o cantitate de minerale. Mineralizarea apei potabile trebuie să fie mai mică de 1g/l, mineralizarea fiind indicată pe ambalajul sticlei. Această apă poate fi consumată zilnic, fără restricţii.

Apa minerală naturală este aceeaşi apă potabilă, dar cu un conţinut mai mare de minerale. În plus, îmbutelierea apelor minerale se face nemijlocit lîngă sursă, pentru a evita poluarea. Mineralizarea este puţin mai mare decît 1g/l şi trebuie consumată cu grijă şi nu în cantităţi mari, pentru a nu spori creşterea zahărului din organism.

Apa minerală curativă de masă reprezintă apa cu o mineralizare mai mare de 1g/l, dar care conţine anumite elemente chimice cu acţiuni farmacologice cunoscute, în proporţii minime necesare. Acest tip de apă nu poate fi consumat zilnic. Cea mai mare perioadă de consum ar fi timp de o lună, după care este absolut necesară o pauză. Aceste ape trebuie consumate doar la indicaţia medicilor.

Fiecare tip de apă, la rîndul său, se împarte în apă carbogazoasă (popular – „cu gaze”) şi apă necarbogazoasă (plată). Aceste tipuri de apă au aceleaşi proprietăţi, doar că cea carbogazoasă are un adaos de CO2 (bioxid de carbon). Potrivit datelor statistice, din volumul total al vînzărilor, apa plată constituie 65%, iar cea carbogazoasă – 35%.

Republica Moldova dispune de un spectru bogat de producători autohtoni de apă minerală și potabilă. Mai jos vom prezenta o parte din acești producători, pentru ca consumatorii să se familiarizeze cu brandurile pe care aceștia le oferă și cu originea și procesul de producție a apelor fabricate de diferite companii.

Compania autothtonă "Cascadvin" propune apă potabilă Mineraloff la producerea căreia este folosită apa arteziană extrasă de la o adâncime de 160 de metri, dintr-o zona ecologic curată din apropiere de Ialoveni. Această apă trece câteva etape de tratare: cu cărbune și nisip, apoi cu lumină ultraviolet, pentru eliminarea agenților patogeni. În acest scop, a fost achiziționat echipament de filtrare modern fabricat în Germania.

Un alt producător autohton este “Gelibert Company” cu brandurile Aqua Uniqa și Roua Argintie, apă extrasă din regiunea protejată ecologic Sângerei. Compania utilizează tehnologii moderne de îmbuteliat în codiții de maxima igienă, la cele mai înalte standarde de calitate și siguranță, și, nu în ultimul rând, cu un mare respect pentru natură.


Întreprinderea “Kavpen” SRL din Ștefan Vodă propune randul Apă Cristalină de Purcari în sticle de 0,5; 1,5; 2,5; și 6,0 litri. Această apă, produsă în formă plată și carbogazoasă, este extrasă dintr-o fântână ce se află la o adâncime de 280 de metri.

Însă cel mai mare și cel mai cumpărat producător din Moldova este compania Rusnac-MoldAqua fondată în 1994 într-o zonă ecologic curată în satul Gura Căinarului din raionul Floresti, Republica Moldova. Izvoare sunt situate la o adâncime de peste 150 de metri, în lacuri vechi și adînci. Ridicîndu-se în sus, apa trece prin filtre naturale ideale, îmbogățindu-se cu minerale. Datorită adîncimii și amplasării sigure a izvoarelor, de-a lungul anilor gustul și proprietățile apei nu au suferit nici o schimbare. Compoziția stabilă a apei minerale, de asemenea, nu depinde de fluctuațiile sezoniere și climatice. În orice anotimp, apa vine la suprafață cu o temperatură medie de 11° Celsius. Brandurile propuse de această companie sunt Om, Familia Fericită, Apă Popilară, Gura Căinarului și Aqualife.


În acest articol nu au fost menționate toate companiile autohtone, producătoare de apă, dar după cum vedem piața moldovenească de apă potabilă și minerală, este destul de bogată și face față concurenței cu brandurile de import din România și alte state, de asemenea, destul de numeroase pe rafturile magazinelor din Moldova.