/ Producătorul Autohton view 1157

Producătorul autohton, FitoDecor SRL, a decis să exploreze un domeniu nou, specializându-se în producerea decorațiunilor din mușchi stabilizați, licheni și alte plante vii.

Mușchiul stabilizat trece printr-un proces special de prelucrare, prin care umiditatea naturală este înlocuită cu o soluție ecologică, pe bază de glicerol. Astfel plantele devin rezistente, elastice și moi.

Datorită calităților decorative și formelor naturale, mușchiul și alte plante sunt utilizate pe scară largă în domeniul designului și al artei decorative.

Plantele utilizate au o durată de viață mult mai lungă, nu necesită îngrijirile complexă, sunt rezistente și hipoalergenice. Pereții sau panourile decorative din mușchi nu necesită udare, le place căldură și sunt ușor de întreținut, fiind deseori plasate în birouri, restaurante sau în diverse centre de afaceri, în încăperile care sunt mai slab iluminate. Ele îmbogățesc și purifică aerul de diverși alergeni, cum ar fi praful, particulele de polen sau sporii mucegaiului. Produsele din mușchi și plante au o aromă specifică de pădure, care purifică aerul din încăpere, împrospătându-l. Un alt avantaj este, că aceste articole nu prezintă un risc de boli fungice și nu atrag insectele.

Accesoriile aferente, cum ar fi elementele de decor, rama, sunt realizate la comandă din lemn natural și pot avea diverse finisaje și variații.

În acest context, directorul companiei Iuri Cevdar a ținut să menționeze, că mușchii stabilizați, pereții sau tablourile verzi - sunt o noutate pentru Moldova, dar și un trend care a apărut destul de recent în întreaga lume. Apartamentele, birourile, zonele de recepție și chiar vitrinele de tip boutique tot mai des încep să-și decoreze spațiile cu astfel de pereți din plante și mușchi stabilizați. Acest tip de decor se numește peisaj vertical și constituie un nou pas în domeniul amenajării spațiilor.