/ Producătorul Autohton view 914

Efes Moldova este cel mai mare producător de bere din țară, controlând mai mult de 70% din piața autohtonă de bere. Compania își trage originile din anul 1873, când a apărut prima fabrică de bere din Moldova, însă abia în 1974, prin fuzionarea fabricii vechi de bere cu una nouă, au fost puse bazele actualei companii. În 2003, “Efes Beverage Group”, unul din cei mai mari producători de bere de pe piața Europeană, achiziționează pachetul majoritar de acțiuni al companiei “Vitanta Intravest”, de aici rezultând noua companie “Efes Vitanta Moldova Brewery”. Pe parcursul anilor, fabrica a fost modernizată considerabil, au fost aduse utilaje noi din Germania și Italia care au permis o creștere considerabilă a volumului și calității produselor.

Rețete proprii, licență și import

Consumatorilor din țară le este binecunoscut brandul Chișinău, care de mulți ani este prezent practic în toate magazinele țării. E vorba de Chișinău Fără Alcool, Chișinău Blondă, Chișinău Red Ale sau Chișinău Specială Tare. Alte produse ale companiei ce au căpătat popularitate în ultimii ani sunt cele din seria Radler, Cidru „Gold Leaf” sau Festival. Sunt produse elaborate de specialiștii companiei după rețete proprii.

Un aspect important în activitatea companiei este licențierea. Pentru a oferi consumatorilor din țară o diversitate mai mare de gusturi și arome, Efes Moldova a reușit să obțină licența pentru fabricarea berilor Efes Pilsener, Stariy Melnik, Kozel, Timișoreana, Herrenhauser și Oetinger. O bere produsă după licență prevede respectarea rețetelor inițiale (care sunt transmise în confidențialitate), a proporțiilor și sursei ingredientelor, precum și a tehnologiilor de producere. În cazul berii, procedura de licențiere este un proces binevenit, ținând cont de faptul că este un produs problematic de transportat, iar companiile internaționale își doresc să-și extindă arealul de producție, devenind mai aproape de consumatorii din diferite regiuni ale lumii.

De asemenea, Efes Moldova este importatorul oficial al brandurilor Pilsner Urquell, Grolsch, Miller și Bavaria în Moldova.

Ingrediente naturale și responsabilitate ecologică

Berile de la Efes sunt produse din ingrediente naturale: apă, malț, hamei și drojdie. La fel ca în cazul tuturor producători locali, ingredientele de bază sunt importate (din Cehia, Germania, Slovacia, Ucraina). O excepție în cazul Efes Moldova, este faptul că producătorul a început să crească din anul 2013 propriul orz (materia primă pentru malț).

Producătorul nu ezită să experimenteze și să elaboreze rețete noi, mai complexe. De exemplu la fabricarea Chișinău Red Ale au fost folosite în premieră 4 tipuri de malț.

Apa provine din sondele subterane ce sunt plasate pe teritoriul fabricii și apoi trece printr-un sistem complex de tratare și purificare a acesteia.

Procesul de producere este complex, bazat pe tehnologii de ultimă generație și îl puteți vedea în schema prezentată mai jos. 

Ar fi important de menționat că procesul tehnologic de producere a berii la Efes Moldova este cu recuperare de deșeuri și nu poluează mediul la nici o etapă de fabricare. Borhotul și alte deșeuri sunt procurate de câteva companii locale pentru a fi utilizate ca hrană la animale, drojdia se inactivează la stația de epurare din cadrul fabricii, iar aburii nu ies în atmosferă, fiind condensați și utilizați în continuare în procesul de fierbere. 

Curiozități și lucruri interesante despre Efes Moldova:

- Compania este considerată al cincilea ca mărime producător de bere din Europa și al 10-lea mondial;
- Compania exportă produse în 17 state ale lumii;
- Efes Moldova este al treilea contribuabil la stat de pe piața autohtonă;
- Capacitatea maxima de producere anuală este 1.000.000 de hectolitri;
- Sezonul de randament maxim este în perioada martie-octombrie, în rest fabrica lucrează la circa 20% din capacitățile ei;
- Fabrica are 370 de angajați care lucrează în 3 schimburi;
- Capacitatea de turnare este de 13.000 de PET-uri pe oră;
- Berea Chișinău care se vinde la PET, la sticlă, la cutie sau la Keg este aceiași, adică produsul final, după ce trece procesul de filtrare este turnat în mai multe tipuri de recipiente. Diferențele la gust sunt cauzate în primul rând de tipul recipientului și de condițiile de păstrare, pe care din păcate mulți comercianți nu le respectă, ceea ce duce la deteriorarea gustului și a caracterului berii. Deci nu este nici o diferență între o bere Chișinău Blondă la sticlă și una Chișinău Blondă în PET de 2, 5 litri.