/ Producătorul Autohton view 8595

Brandul „Kellers” a fost achiziţionat împreună cu tehnologia germană de fabricare a berii în anul 1997, când în nordul Moldovei, în raionul Soroca, s-a decis înființarea unei mini-berării. În anul 2000, fabrica a fost transferată mai aproape de capitală, în satul Budești, unde funcționează până în prezent.

Berea Kellers este o bere vie, deoarece este produsă din ingrediente naturale, fără conservanţi și nu este supusă pasteurizării. Această tehnologie de fabricare permite produsului finit să păstreze întregul complex de vitamine şi microorganisme benefice ce se conțin într-o bere vie.

Ingrediente importate și apă din sonda de la Budești

Berea este produsă în conformitatea cu Legea Germană a Purității Berii (Reinheitsgebot) din anul 1516, care stipulează faptul că berea poate fi fabricată prin utilizarea a doar patru ingrediente: apă, malț, hamei și drojdie de bere. Pentru a obține berea Kellers se utilizează malț de calitate, de mai multe tipuri (simplu, prăjit, caramelizat) importat din Cehia și Slovenia, în timp ce hameiul de două tipuri (aromat și amar) este adus din Germania și Ucraina.

De mai mulți ani compania are propria fântână arteziană, de unde extrage apa, un produs esențial pentru fabricarea unei beri de calitate. Astfel apa provine din surse naturale care conțin substanțe (ex: calciu sau magneziu) ce nu se găsesc în alte surse. O astfel de apă nu doar adaugă un plus de senzație dar și ajuta în procesele biochimice care au loc în timpul fabricării.

Procesul de producere

Fabrica de bere Kellers nu se poziționează ca un producător industrial, ci mai degrabă ca o mini-berărie, care se specializează în producerea berii vii. Utilajul întreprinderii de asemenea provine din străinătate, fiind procurat cu mulți ani în urmă din state precum China sau Germania. Volumul mediu de producție este de 60-70 de tone lunar, dar poate ajunge la 100 de tone în funcție de sezon. În prezent, la întreprindere lucrează 17 angajați. Fabrica este dotată cu un laborator profesionist, unde se verifică fiecare serie de produs. 

Într-o încăpere special amenajată se păstrează materia primă. Aici malțul trece prin aparatul de măcinat și trece în secția de fierbere unde este amestecat cu apă. După ce se formează mustul de malț și începe să fiarbă, se adaugă hameiul în trei etape: după 15, după 85 și după 105 minute.

După aceasta totul pleacă spre vasele de fermentare unde toate procesele au loc automatizat. Aici se adaugă drojdia și începe procesul de maturare a produsului. În funcție de tipul de bere, are loc și fermentarea. De exemplu, berea brună fermentează timp de o lună în timp ce Berea blondă – pe parcursul a 14 zile. După aceasta berea trece printr-un dispozitiv special de filtrare. Și tot aici, într-o secție separată are loc procesul de turnare a berii în keg-uri și pet-uri.

Mai jos puteți vedea întreaga schemă de producere a berii Kellers.

Berea Kellers – bere vie cu termen de valabilitate limitat

Berea nefiltrată Kellers (blondă și brună) este o bere vie și are un termen de valabilitate de doar 5 zile, berea filtrată (de asemenea, blondă și brună) poate fi păstrată timp de 30 de zile. Gradul de alcoolizare este destul de mic, de la 4 la 4,7 %, în timp ce densitatea variază de la 11 la 14%. Produsele nu sunt pasteurizate.

Berea Kellers este livrată de către fabrică în pet-uri către magazine și în keg-uri către localurile ce o toarnă la halbă. Compania produce berea în baza comenzilor pe care le au, de aceea volumul de producție poate varia în funcție de sezon. De exemplu, în perioada de iarnă berea se produce mai rar, o fierbere având loc o dată la două săptămâni, în timp ce vara pot fi efectuate două, trei fierberi pe săptămână. Berea brună e mai solicitată în anotimpul rece al anului, în timp ce vara merge perfect berea blondă filtrată și nefiltrată.

Berea se vinde doar în Chișinău și în împrejurimile municipiului. Pentru a face livrare în țară, producătorul ar fi nevoit să mărească prețul. Mai mult ca atât, există problema valabilității berii, care este de foarte scurtă durată. Din aceleași motive, deocamdată nu a apărut întrebarea referitor la exportul băuturii.

De asemenea, ar fi important să menționăm că fabrica mai oferă un produs: cvasul. Acesta este este, de asemenea, fabricat pe bază de drojdii, mai conține concentrat de cvas (cu gust de pâine de secară) și apă. Are de asemenea un termen de valabilitate limitat, de 5 zile.

Berea Kellers poate fi găsită în rețelele de supermarket-uri Green Hills Market, Fidesco, IMC Market, Fourchette, №1, Megapolis Mall etc, precum și în mai multe rețele de magazine ca Pivzavod sau Beershop, care comercializează berea în vrac.