/ Producătorul Autohton view 10635

Nu departe de râul Nistru și de frumoasa cetate din Bender, se află una din cele mai vechi fabrici din regiune. Pentru cei care vor să-și aducă aminte de gustul de altădată, fabrica de bere din Bender este probabil unica care oferă produse ce pot stârni senzații nostalgice, în special celor care au prins timpurile berii „Жигулевское” fabricate în URSS. În prezent, fabrica e unul din cei mai mari producători din regiunea transnistreană, fiind cunoscută în primul rând datorită brandului de bere „Старая Крепость”, dar mai produce ape minerale, băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice slabe și tari.

Lucruri interesante legate de istoricul companiei

Fabrica de producere a berii din Bender și-a început activitatea la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind considerată una din cele mai vechi din regiune. Până în prezent, a rămas puțin din acea infrastructură, iar fabrica a avut de suferit considerabil pe parcursul celor două războaie mondiale. Procesul de producție a fost de multe ori perfecționat și modernizat, iar în locul produselor și mărcilor comerciale vechi în permanență apăreau altele noi.

Curiozități din istoria fabricii:

- Prima atestare istorică a companiei provine din anul 1871, fabrica fiind menționată în arhivele Akkerman;
- Pe parcursul celui de-al doilea război mondial fabrica a fost practic complet distrusă de un proiectil aerian, însă a fost rapid reconstruită și deja în anul 1946 aici au fost produse 60 mii dal de bere și 30 mii dal de băuturi răcoritoare.
- Beciurile subterane reprezintă unica parte a fabricii care s-a păstrat de la mijlocul sec. XIX și până în vremurile de azi. Pereții acestora au o grosime de 160 de cm, oferind o temperatură constantă pe parcursul întregului an.
- Fabrica are angajați care lucrează aici de peste 40 de ani și care au prins timpurile când berea era produsă pe lemne sau pe combustibil lichid.
- Până în anii '90 aici se produceau berile „Жигулевское” și „Кишиневское”. De altfel, rețeta berii „Жигулевское” stă la baza berilor produse în prezent sub brandul „Старая Крепость”.
- În prezent, mai există doar trei fabrici de acest model, toate fiind amplasate în spațiul post-sovietic.

Ingrediente și producere

Una din caracteristicile de bază ale fabricii din Bender constă în faptul că aici se produce bere vie, după o tehnologie specială, termenul ei de valabilitate fiind de maxim 10 zile. Hameiul utilizat provine din Ucraina, fiind cultivat acolo de un specialist în agricultură, autor al mai multor cărți dedicate cultivării hameiului de bere. Alte componente de asemenea sunt importate din Ucraina și Europa, apa (care trece un sistem complex de purificare) fiind unicul ingredient local.

Fabrica este dotată cu un laborator specializat, toate rețetele fiind elaborate de o echipă de specialiști cu o mare experiență în domeniu. În total fabrica are 185 de angajați. Tot aici sunt produse și pet-urile în care apoi este turnată berea.

Capacitatea de producere a fabricii este de 1500 de dal (deca-litri) pe an, însă ținând cont de faptul că termenul de valabilitate al berii este de doar 10 zile, volumul producției este proporțional cu cererea avută. Adică fabrica produce berile la comandă, în dependență de volumul solicitat de magazine și distribuitori.

În prezent fabrica oferă trei varietăți de bere „Старая крепость – Классическое” - bere clasică din malț și hamei, fără alte adaosuri, „Старая Крепость — Оригинальное” - bere cu adaos de orez „Старая Крепость — Юбилейное” - bere cu adaos de malț de caramelă. Ele pot fi găsite pe întreg teritoriul din stânga Nistrului, atât în magazine, cât și în barurile sau restaurantele din regiune.

Chiar în apropiere de intrarea în fabrică se află unicul magazin de firmă al producătorului, unde doritorii pot găsi întreaga gamă de produse a companiei.

Acum disponibilă și în Chișinău

De curând, berea „Старая крепость – Классическое” a apărut și în Chișinău. Deocamdată ea poate fi găsită doar în rețeaua de magazine Beershop, Berăria Nr.1 și Pivzavod. Este a doua încercare a fabricii de a ieși pe piața din Moldova după cea de la mijlocul anilor '90. Atunci, pentru o scurtă perioadă de timp „Старая крепость” apăruse în magazinele din Chișinău, însă experimentul a eșuat. În prezent, conducerea companiei speră să realizeze o colaborare de lungă durată cu partenerii din Moldova, marca „Старая крепость” fiind în proces de a fi înregistrată la Agenția pentru Protecția Proprietății Intelectuale din Chișinău.

Ieșirea pe piața din Moldova este crucială pentru fabrică, deoarece aceasta nu poate exporta berea în state mai îndepărtate din cauza termenului scurt de valabilitate, iar pe piața Ucrainei concurența este mult prea mare, iar cei din conducerea fabricii nu văd sensul de a încerca să intre pe această piață.

Pentru cei ce doresc să vadă cum se fabrică berea la Bender, producătorul organizează excursii cu plată pentru toți doritorii. Este într-adevăr fascinant să vezi cum se produce o bere după rețete vechi, folosind tehnologii de altădată, sub îndrumarea unor specialiști cu experiență de decenii în fabricarea acestui produs.