Pe data de 18 aprilie, echipa Madein.md a realizat un reportaj cu producătorul autohton de sere, compania moldo-italiană CofealM. Printre proiectele realizate de întreprindere, putem remarca cele 3 ha de seră din satul Onițcani, Criuleni, unde sunt crescute roșii și castraveți. Pentru a vedea cum funcționează serele în practică, echipa Madein.md întreprins o vizită la întreprinderea “Agromaxer” SRL din Onițcani și a discutat cu domnii Iurie Balan și Vladimir Crucean despre creșterea legumelor în spații închise și inițierea unei astfel de afaceri în Republica Moldova.

Serele companiei “Agromaxer” SRL

La inițierea acestei afaceri, timp de un an de zile, tinerii antreprenori s-au informat, au făcut studii de vizibilitate, până au intrat în contact cu întreprinderea de producere a serelor CofealM, de la care au comandat structurile. Întreprinderea “Agromaxer” SRL a fost înregistrată în 2011, primul bloc de sere fiind construit în 2012. La moment compania are 3 ha de seră, fiecare bloc având câte un ha.

La construirea primului şi celui de-al doilea bloc pentru sistemul de încălzire, întreprinderea a primit subvenţii de la stat. Pentru blocul trei nu s-a alocat nimic, cu toate că fermierii au aplicat din nou pentru subvenționare. De asemenea, “Agromaxer” SRL a participat la proiectul Mosiv care finanţează diferite planuri energetice . Având sistemul de energie bazat pe biomasă, compania a beneficiat de 15% din suma suma creditului ca grant.

Legumele cultivate în serele de la Onițcani

La moment în serele de la Onițcani cresc doar roşii şi castraveţi. Se captivează mai mulți hibrizi: izmir, colibri, tomate determinante şi semideterminante etc. Anul acesta fermierii au decis să planteze aceste culturi pentru că ele asigură un venit mai mare. Spre exemplu dacă legumele sunt semănate în luna ianuarie deja în a 2-a jumătate a lunii martie roada poate fi strânsă.

Compania are 3 ha de seră, fiecare bloc având câte un ha. Se lucrează în 2 cicluri de producţie: ciclul I – iarnă-vară; ciclul II – vară - toamnă târzie. Producţia pe ciclu la castraveţi este de 150 de tone la ha, la tomate un pic mai puţin 120 tone. La al doilea ciclu se defrişează toată plantaţia şi se reînnoiește cu roşii pentru ciclul 2 cu care se începe recoltarea undeva după prima jumătate a lunii septembrie şi se merge chiar până în decembrie, ca să fie roşii proaspete de Anul Nou.

Întreprinderea este printre primele care iese cu producția pe piață, dar deocamdată comercializează legumele doar în Moldova. Anul trecut gospodăria țărănească a exportat aproximativ 50 de tone de roşii în Rusia, iar în acest an urmează de văzut.

Cu privire la prețurile de comercializare, domnul Iurie Balan povestește că totul depinde de piaţă. În prezent castraveţii se vând la un preţ de 32 de lei angro, iar prețul la roșii urmează a fi stabilit. În comparaţie cu anul trecut preţurile au căzut cu 25%.

Cum sunt crescute și prin ce se caracterizează legumele din seră

La creșterea legumelor în serele de la Onițcani, se utilizează pesticide, insecticide, funghicide în conformitate cu registrul de stat. Odată la 2 săptămâni compania obține certificate de calitate eliberate de instanțele de specialitate. Îngrășăminte minerale se utilizează mai puţin pentru că o dată pe an sunt aduse câte 120-150 tone de gunoi de grajd la hectar şi asta permite fermierilor să utilizeze mai puţine îngrăşăminte.

Un avantaj al creșterii legumelor în sere ar fi faptul că fermierii nu depind de timpul de afară, deci există posibilitatea de a ieși cu producţie mai timpurie. Punctul doi ar fi productivitatea mult mai mare în comparaţie cu producerea legumelor pe un câmp deschis. În rîndul trei se economiseşte la toţi factorii de creştere.

Cel mai des “Agromaxer” SRL se confruntă cu probleme legate de comercializarea producției. Iurie Balan povestește că fermierii autohtoni nu sunt deloc protejați şi de asta nu pot concura cu majoritatea producţiei venite de peste hotare. Însă cea mai multă producţie străină este crescută după metoda hidroponică, ceea ce reprezintă un avantaj în aspect comercial, dar cedează la aspectul gustativ.

Pe viitor compania “Agromaxer” SRL are în plan deschiderea unei linii de creștere a salatelor mix. Producătorii le vor ambala şi ieşi cu ele pe piață pe timp de iarnă, ca să fie o cultură intermediară între cicluri.