/ Producătorul Autohton view 6757

A devenit deja o tradiție, ca în ajunul sărbătorilor de iarnă, Madein.md să prezinte publicului varietatea vinurilor spumante produse în Moldova. Pe parcursul ultimilor cinci ani, am organizat o serie de degustări în orb, în cadrul cărora, am adunat toți producătorii locali de spumante, iar cei prezenți și-au putut alege favoritul pentru masa de Crăciun sau de Revelion.

În acest an cu toții trecem printr-o perioadă grea: pandemia provocată de noul coronavirus ne-a bulversat și schimbat modelele și obiceiurile stilului de viață cu care ne-am obișnuit. Din cauza restricțiilor, nici Madein.md nu va putea organiza în acest an serata dedicată spumantelor autohtone, în schimb, am dori să vă prezentăm toate noutățile acestui an: vinurile spumante scoase pe piață de vinăriile din Moldova în anul 2020.

Cred că suntem cu toții curioși să aflăm ce au reușit să scoată pe piață producătorii locali și să-i susținem, deoarece sectorul vinicol este una din ramurile care a avut de suferit destul de mult în acest an.

Cricova

Combinatul de vinuri Cricova a lansat o noua gamă de gusturi și arome pentru deja renumitul spumant Lacrima Dulce: Lacrima Dulce Gold - un spumant produs prin metoda Charmat, din struguri de soiul Muscat – Ottonel, în ediție limitată. Este un vin dulce, cu o concentrație de zahăr care îi oferă un gust și o aromă cu fructuozitate deosebită. Concentrația de alcool este de 9%. Lacrima Dulce Light (Alb și Rosé) - un spumant aromat, cu perlaj și o concentrație de alcool de doar 7%. Spumantul este produs prin cupajarea soiurilor europene de struguri. Are arome dulci de nectarine, miere, note de citrice și flori de câmp. Lacrima Dulce Alchool Free - un vin spumant produs din vin de struguri, iar tehnologiile moderne permit dealcoolizarea lui printr-un proces complex care păstrează în totalitate calitățile olfactive și nutritive ale vinului.

 

Aurelius

Brandul Aurelius a apărut pe piață în anul 2020, fiind creat de omul de afaceri Aurel Morar împreună cu familia sa. Au fost lansate deodată șapte spumante, produse prin metoda Charmat, din struguri recoltați în zona cu IGP Codru. Din soiul de struguri Glera au fost produse spumantele Aurelius Glera Brut, și Glera Extra Brut, cu o concentrație de alcool de 12%. Urmează trei spumante din seria rose: Aurelius Brut Rosé, Extra Brut Rosé și Brut Nature Rosé, făcute din Cabernet Sauvignon și Pinot Noir, de asemenea, cu o concentrație de alcool de 12% și alte două spumante albe, dulci făcute din struguri Muscat: Aurelius Muscat Alb Dulce și Rosé Alb Dulce, cu o concentrație de alcool de 8%. O parte din ele au fost deja premiate la prestigioasele concursuri internaționale Mundus Vini 2020 și Eurasia Wine and Spirits Competition.

Et Cetera

Și vinăria Et Cetera a lansat pe piață un produs interesant, un vin spumant alb, numit Apolinaria, produs după metoda Champenoise, din soiurile Chardonnay și Pinot Noir.

Rădăcini

Noul Rădăcini Blanc de Cabernet este un vin spumant alb, brut, produs după o tehnologie specială din soiul roșu de struguri Cabernet Sauvignon, utilizând metoda Charmat. Este un vin elegant cu arome fine de fructe și flori, are un gust răcoritor și bine echilibrat.

Vinăria din Vale

Un alt producător local care a lansat în premieră două vinuri spumante, este Vinăria din Vale. Primul se numește Motive Alb Brut - un perlaj fin, creat din struguri nobili europeni Pinot Grigio și Chardonnay. Are arome proaspete de citrice, note de iasomie și miere de albini, un gust elegant, fructat, cu note fine de pară coaptă și migdale. Al doilea este Motive Rosé Demisec, creat din struguri nobili europeni de Pinot Grigio. Posedă note fine de petale de trandafir și căpșuni proaspete.

Gogu Winery

Vinificatorul Ilie Gogu a lansat și el, în premieră, un vin spumant alb sec. Este un vin creat din soiurile Riesling și Feteasca Regală în proporție de 50% la 50%, din roada anului 2019, obținut prin metoda clasică de șampanizare, cu fermentare secundară la sticlă timp de 12 luni. A fost produs în ediție limitată de 600 de sticle.

Vinum

O noutate a acestui brand este Spumantul Viu, produs din soiurile Chardonnay și Feteasca Regală, după metoda ancestrală, care prevede fermentarea completată în sticle închise, în care se acumulează CO2. Astfel, etapa degorjării este omisă, iar vinul este vândut cu drojdiile încă prezente în sticlă, ca sediment. Francezii numesc acest tip de vin, Pétillant Naturel, iar italienii ColFondo. Este un vin natural, nu conține zahăr și se mai caracterizează prin faptul că la diferite etape de viață are diferite nuanțe de aromă și gust. Are un termen de valabilitate mai mic și se recomandă a fi băut în primele șase luni.

KVINT

Producătorul din stânga Nistrului a lansat în acest an seria KVINTESSENCE, compusă din patru vinuri spumante produse după metoda clasică. Fermentarea secundară a avut loc în sticle, timp de 9 luni. E vorba de două spumante albe: brut și extrabrut, făcute din soiul de struguri francez Viognier și două spumante rosé: brut și extrabrut, din soiul de struguri Pinot Noir. Au fost făcute în ediție limitată de 3000 de sticle (pentru spumantele de tip brut) și de 1600 de sticle (pentru spumantele de tip extrabrut). Deocamdată aceste vinuri pot fi procurate doar în orașul Tiraspol.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.