/ Producătorul Autohton view 9181

Pastele făinoase sunt un produs alimentar, făcut pe bază de făină albă, integrală sau din diferite cereale, cum ar fi grâul, orezul, porumbul, secara, hrișca sau soia. Deseori la producerea lor să adaogă sare și ouă. Pastele sunt produs popular în bucătăria mai multor popoare, dar se asociază mai ales cu cea italiană și asiată. Pentru europeni, de exemplu, cele mai preferate și obișnuite sunt pastele făcute din făină de grâu, iar asiaticii, inclusiv chinezii, preferă pastele făcute din făină de orez.

Conform unor surse pastele făinoase erau cunoscute în Sicilia încă din anul 826 d.Hr., fiind preparate din grâul cultivat local, alte surse însă indică faptul că ele au fost aduse în Italia de către Marco Polo după expediția sa în Orientul Îndepărtat, la sfârșitul secolului al XIII-lea. Pe teritoriul Asiei însă, se presupune că chinezii făceau paste încă din anul 3000 î.H.

De atunci și până în zilele noastre, pastele au fost diversificate și au devenit produse de bază pentru multe bucătării din întreaga lume. Totuși ele se consideră un produs specific italian, motiv pentru care denumirile pastelor autentice au sufixele -ini, -elli, -illi, -etti, -oni, -one. Majoritatea denumirilor de paste nu au echivalent în limba română sau în alte limbi, iar producătorii de cele mai deseori utilizează denumirea originală, italiană.

Clasificarea pastelor

După lungime:

- pasta lunga (paste lungi) – spaghetti, fetuccine, tagliatelle (tăieței), pappardelle, vermicelli, fidelini (fidea), bigoli, linguini, etc.
- pasta corta (paste scurte) – farfalle (fluturași), penne, fusilli (sfredeluși), macaroni (cornișoare), conchiglie (scoici), canneloni, ruote, gemelli, tortiglione, orzo, ziti, etc;
- pasta ripiena (paste umplute) - tortelini, ravioli, mezzelune, agnolotii, etc.

După formă:

- tubulare – penne, ziti, bucatini, macheroncelli, etc;
- fire/linii – spaghetti, capelli d’angelo, stringozi, etc;
- benzi late – tagliatelle, pappardelle, fetucine, etc;
- foi – lasagna;
- alte forme – fusilli, farfalle etc.

Pastele făinoase mai pot fi clasificate după tipul de făină utilizat, după relief: pasta lisce (netede) și pasta rigate (striate); după culoare, în cazurile când la producerea lor se adaugă pastă de roșii, spanac, sfeclă, etc., după modul de producere: pasta fresca (paste proaspete), pasta secca (paste uscate). Produsele, care se fierb imediat după preparare, cum ar fi ravioli, sunt numite pasta fresca, iar macaroanele, de exemplu, sunt pasta secca, deoarece ele mai întâi se usucă şi abia după asta se fierb.

Varietatea tipurilor de paste nu se limitează la varietățile enumerate mai sus. Producătorii vin frecvent cu inovații, creând forme și culori din ce în ce în ce mai diferite, iar pentru pastele făcute acasă există numeroase posibilități de a adapta și inventa rețete noi. Colțunașii nostri tradiționali tot intră în categoria pastelor făinose.

Paste făinoase produse în Moldova

Pastele făinoase sunt bogate în carbohidrați, ne asigura porția necesară de energie și pot fi preparate cu ușurință în combinație cu alte bucate, cum ar fi legumele, brânzeturile sau carnea. Este un produs destul de popular în Moldova, iar pe piața locală putem găsim o mare varietate de paste produse în România, Italia, Rusia sau Turcia, dar și numeroși producători autohtoni.



Cel mai mare producător de panificație din Moldova, compania Franzeluța SA ne oferă în jur de 15 tipuri de paste, obţinute din faină de grâu şi apă, cu sau fără adaos de alte ingrediente folosite pentru mărirea valorii nutritive sau îmbunătățirea gustului. Cele mai cunoscute consumatorilor sunt pastele clasice de tip spaghetti cu denumirea Spicușor. Un alt brand, deseori întâlnit în magazine și supermarketuri este Mariţa, un produs al companiei Cascadvin SRL, paste făcute din făină albă, ce nu conţin coloranţi sau aromatizatori. Societatea comercială Garma-Grup SRL din orașul Hîncești produce mai multe tipuri de paste sub brandul Pan Makaron, făcute din grâu ales, prelucrat cu utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, ce păstrează intacte substanțele nutritive. Compania Beatrice-Com SRL din municipiul Chișinău ne oferă și ea câteva tipuri de paste făinoase, făcute din propria făină de grâu.

Din producătorii mai mici am putea evidenția compania Rusalepaste SRL (brandul Carpini), care oferă mai multe varietăți de paste făinoase, inclusiv raviolii. Pastele sunt fabricate după o rețeta exclusiv italiană, cu utilizarea făinii de grâu „Durum” și cu ouă proaspete de găină. Compania Atan Tehno SRL este specializată în producerea tăiețeilor și a pastelor de casă cu diverse adaosuri și ingrediente sub brandul Paste CuCa. Brandul AMMI (Vitarina Prim SRL) este o afacere de familie, specializată în producerea tăiețeilor de casă tradiționali, cu ouă proaspete, oferind un asortiment de paste de diferite forme și mărimi, inclusiv paste din făină de grâu tare. Recent pe piață au apărut tăiețeii Ewig, făcuți din făină de grâu de calitate superioară și ouă de găină de casă. În Moldova se produc și tăieței cu ouă de prepeliță. Aceste produse ne sunt oferite de brandul Darurile Prepeliței și SRL Juglan Prim, ferma de prepelițe "Pit Palac".

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.