/ Producătorul Autohton view 4300

Pe parcursul ultimilor ani, dar cu precădere, după apariția pandemiei de COVID-19, tot mai mulți consumatori își manifestă susținerea pentru producătorii locali, pentru tot ce se produce în Moldova, deoarece mediul de afaceri a avut de suferit considerabil. Se observă că mai mulți moldoveni încep să atragă atenția la țara unde a fost fabricat produsul cumpărat, mai ales că producătorii din Moldova nu o dată au demonstrat că ne pot oferi mărfuri de calitate. În acest context, apar și câteva întrebări: „care produs poate fi considerat autohton?” sau „putem considera un produs făcut din ingrediente importate, fabricat în Moldova?”. Vom încerca să venim cu câteva lămuriri în articolul de mai jos.

Regulile de origine a mărfurilor

Hotărârea Guvernului nr. 1599 din 2002, cu privire la regulile de origine a mărfurilor, stipulează următoarele: țara de origine a mărfurilor este ţara în care mărfurile au fost obţinute integral sau au fost supuse unei prelucrări suficiente. În esență originea reprezintă „naţionalitatea” economică a mărfurilor în comerţul internaţional.

Pentru mărfurile făcute integral din ingrediente locale se eliberează certificatul de origine, un document esențial în comerţului internaţional care atestă că mărfurile au fost obţinute, produse, fabricate sau prelucrate integral într-o anumită ţară. În acest context, este necesar să se facă distincție între noțiunea de ”produs în Moldova" și noțiunea "produs originar Moldova", deoarece adesea, mărfurile produse în Moldova, nu pot avea statutul de origine moldovenească.

În cazurile când la fabricarea unui produs se utilizează materie primă neoriginară (importată), se aplică regula prelucrării suficiente. Pentru a constata respectarea criteriului de prelucrare suficientă este necesar de a cunoaște poziția tarifară a produsul finit, a materiei prime utilizate, originea componentelor precum și în unele cazuri, prețul componentelor și a mărfii fabricate.

Ce este prelucrarea suficientă a mărfii?

Convenția de la Kyoto definește această prelucrare drept una care este suficientă pentru a conferi produsului „caracterul său esențial”.

Conform legislației RM criteriile prelucrării suficiente a mărfii sunt:
- modificarea poziţiei tarifare în Nomenclatura combinată a mărfurilor la nivel de primele patru cifre în urma prelucrării acesteia. În baza acestui criteriu originea este acordată, dacă după prelucrarea mărfurilor importate în Republica Moldova, marfa prelucrată exportată este încadrată în altă poziţie din Nomenclatura combinată a mărfurilor, decât cea la care era clasificată marfa importată;
- executarea unor operaţii de producţie sau tehnologice suficiente pentru a considera drept ţară de origine ţara unde au fost efectuate aceste operaţii;
- modificarea valorii mărfii în cazul cotei procentuale a valorii mărfurilor sau a proceselor efectuate local pentru fabricarea mărfii (regula ad valorem). La aplicarea metodei criteriului procentual sunt luate în considerare următoarele valori:
a) pentru mărfurile importate - valoarea impozabilă la import sau în cazul mărfurilor de origine nedeterminată, primul preţ plătit pentru acestea pe teritoriul ţării în care au fost produse;
b) pentru mărfurile fabricate - preţul de uzină sau preţul la export, conform legislaţiei naţionale.

Operațiuni de prelucrare suficientă sunt diverse și se determină pentru fiecare produs în parte.

Cafeaua produsă în Moldova

Rețeaua de coffee shop-uri Tucano Coffee este bine cunoscută consumatorilor din țară, activând de ani buni pe piața locală. Una din activitățile acsestei companii este producerea cafelei proprii. Fiind membri SCA (Speciality Coffee Association), dar fiind implicată și în segmentul Premium Coffee, compania produce câteva tipuri de cafea măcinată din boabe selecte 100% Specialty Arabica, cultivate manual de pe plantațiile Africii și Americii Latine, localizate la altitudini mari, în condiții ecologice pure.

În Moldova deja are loc procesul de prelucrare și ambalare. Departamentul de producere asigură totalitatea proceselor într-un singur loc: prăjirea, degazarea, sortarea și împachetarea. De asemenea, producătorul elaborează propriile amestecuri de cafea, oferind consumatorilor un produs unic, care poate fi găsit doar pe piața din Moldova. Prin urmare avem un exemplu de prelucrare suficientă a cafelei, fapt care o poziționează ca produs, fabricat în Moldova. La moment Tucano Coffee oferă șase varietăți de cafea măcinată: Brazil, Ethiopia, Nicaragua, Honduras, precum și amestecurile Carribean Blend și Pacific Blend.

Un alt producător de cafea este brandul Cafelini, care la fel importă boabele verzi de cafea din state precum Ethiopia, Brazilia, Columbia, Guatemala, Mexic, Peru, Tanzania sau Vietnam. În Moldova are loc procesul de selecție, prăjire și amblare, creându-se blenduri unice de cafea Arabica și Robusta. Este ambalată în pungi speciale, rezistente la umiditate, prin care se elimină dioxidul de carbon, dar care împiedică, în același timp, contactul oxigenului cu cafeaua, evitând, astfel, oxidarea ei.

Poate că termenul de "cafea fabricată în Moldova", sună un pic ciudat, însă dacă studiem piața europeană putem descoperi o multitudine de producători de cafea din Italia, Portugalia, Germania, etc. De asemenea există și șase producători români de cafea. Ei se poziționează ca producători de cafea artizanală. Toate aceste state importă boabele, însă restul proceselor de la selecție până la ambalare au loc pe teritoriul țărilor respective.

Alte exemple de produse făcute din ingrediente de import, dar prelucrate suficient pentru a se poziționa ca produs local sunt: berea artizanală (producători precum Litra sau Lumencraft utilizează din ingredientele locale doar apa, însă produc propriile varietăți care sunt distincte prin gustul și aroma lor) sau ciocolata artizanală produsă de câteva branduri locale, care utilizează materie primă din Belgia, Spania sau din statele Africii, iar în combinație cu ingredientele locale, reușesc să obțină un produs unic, pe care îl putem găsi doar la noi în țară.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să susțineți inițiativele și campaniile Madein.md, puteți face o donație la acest link. Sperăm că materialele publicate de noi vă inspiră și sunt informative, iar noi vom continua să lansăm noi rubrici, activități și evenimente care vor aduce folos Moldovei și oamenilor ei. Toate proiectele noastre sunt cu impact social, nu permitem plasarea publicității pe site-ul nostru, promovăm ceea ce considerăm bun și calitativ pentru consumatori și de aceea mizăm pe suportul Dvs. Împreună vom continua să susținem producătorii autohtoni.