/ Producătorul Autohton view 2228

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică numărul întreprinderilor din industria locală a mobilei crește constant, fiind una din puținele ramuri ale industriei care se dezvoltă cu vehemență. În prezent, în țară activează circa 400 de întreprinderi, multe din acestea reușind să-și vândă produsele atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Un producător important al industriei de mobilă este fabrica Tandem din Chișinău.

Prezența pe piața locală și cea românească

Întreprinderea a fost fondată în anul 2002 și oferă consumatorilor o gamă largă de paturi (cel mai important produs al companiei), canapele, living, mobilier pentru copii, mobilă moale, dulapuri, dresinguri, măsuțe living, etc. Fabrica are 2 showroom-uri în Chișinău și 5 showroom-uri în centrele de mobilă din București. De curând întreprinderea a deschis și un magazin în Brașov. Volumul vânzărilor este aproximativ același în Moldova și pe teritoriul României, deși peste Prut mobila este vândută la un preț mai mare. Pe parcursul anului 2017, volumul total de vânzări al companiei a fost de 2.700.000 de euro.

Fabrica are circa 300 de angajați, dintre care majoritatea sunt implicați în procesul de producție, o mare parte din lucru fiind realizat manual. Mulți specialiști lucrează aici încă din momentul când a fost înființată întreprinderea.

Materia primă ecologic curată

Tandem este o fabrică modernă, completată cu echipamente din Germania, Austria sau Italia, pentru fabricarea mobilei de calitate înaltă. Se utilizează materie primă importată: PAL Egger și Kronopol sau MDF eco-friendly. Aceste materiale au cel mai înalt grad a clasei ecologice E1, sunt non-toxice și nu afectează sănătatea. Lemnul natural este utilizat doar la fabricarea carcaselor pentru paturi. Materia primă pentru mobila moale (spuma de cauciuc, poliuretanul, sinteponul, stofele) sunt de asemenea importate, în special din Turcia. Cu părere de rău producătorii locali nu pot satisface cerințele unor întreprinderi, precum Tandem (deși în Moldova, avem, de exemplu, producător de poliuretan moale, acesta nu poate asigura fabrica cu volumele necesare de materie primă). Accederea pe piața românească a fost o condiție de bază pentru utilizarea materiei prime non-toxice și ecologic curate. 

Secțiile de producere

Producerea mobilierului începe în secția de tăierea și pregătire a PAL-ului și MDF-ului, din care sunt fabricate dulapurile, comodele, carcasele pentru paturi, etc. Aici se încleie marginile, are loc găurirea. Echipamentele sunt performante și conectate la un soft computerizat care relizaeză toate calculele și măsurările necesare. Pentru cei ce nu cunosc, PAL-ul reprezintă lemn obișnuit tocat, presat și lipit cu clei sau rășini sintetice, pentru a obține plăci. MDF-ul este o placă cu o densitate a fibrei mai mare ca în cazul PAL-ului.

Urmează secția de asamblare a mobilei. Aici majoritatea lucrărilor sunt realizate manual, fiind implicați meșteri cu mare experiență, care lucrează încă de la înființarea întreprinderii.

Asamblarea mobilei moi. Lucrul este manual, iar meșterul trebuie să fie atent la fiecare detaliu.

O secție specială este dedicată pregătirii saltelelor. Aici are loc coaserea lor, asamblarea, fixarea arcurilor. Se utilizează tehnologia Pocket Spring - sistemul de sprijin, care, prin construcția sa, reprezintă niște arcuri elastice rotungite expuse în pungi separate. Saltelele sunt ortopedice și sunt făcute fie pe bază de poliuretan, fie pe bază de Memory Foam. 

Tot aici are loc producerea pernuțelor și a altor elemente pentru mobila moale.

În următoarea secție are loc asamblarea carcasei pentru pat (arcuri de metal și lemn natural).

În cadrul fabricii, modelele noi de paturi și canapele sunt implementate odată în 2 luni. Reprezentanții companiei participă activ la expoziții internaționale de profil, de unde și iau inspirația pentru modelele noi. Modelele vechi, care pe parcursul unui timp mai îndelungat nu au cumpărători, sunt scoase din vânzare.

Compania nu face mobilă la comandă, axându-se pe anumite modele standard. Cu toate acestea cumpărătorul poate solicita modificări minore, cum ar fi culoarea stofei, sau dimensiunea saltelei. Se oferă o perioadă de garanție extinsă de 5 ani de care cumpărătorul beneficiază la orice achiziție.

Produsele pot fi procurate doar în showroom-urile fabricii, în Chișinău, București sau Brașov.