/ Producătorul Autohton view 1922

Compania Maurt este bine cunoscută consumatorilor din țară, fiind unul din principalii producători de vinuri, spumante și băuturi tari din țară. Faimoasă prin brandurile de spumant „Bacio di Bole” și „Maurt”, lichiorurile din seria „Tornado” sau balsamul „Făt Frumos”, întreprinderea a decis în acest să lanseze și o serie de divinuri. E vorba de două produse noi, lansate sub marca comercială „Marshal”, divinuri din categoria VS și VSOP, cu o vechime de 3 și respectiv 5 ani. Noile produse au fost lansate în premieră la Ziua Națională a Vinului 2017.

Compania Maurt deține o fabrică modernă de vin la Nisporeni, în zona cu indicație geografică protejată „Codru”, dar și o uzină de îmbuteliere la Chișinău. La Nisporeni au loc majoritatea proceselor de producție.

Vinul alb (materia primă pentru distilat) este produs aici pe loc, după care acesta este livrat către compania Vismos, partenerul care se ocupă de fabricarea distilatului. După aceasta, distilatul este adus înapoi la Nisporeni unde este lăsat să matureze după tehnologia clasică, în butoaie de stejar. Butoaiele în care are loc maturarea sunt fabricate în Moldova din lemn provenit din regiunea Krasnodar, Rusia.

Distilatele au fost puse la maturare în anul 2009, dar și anii următori, astfel întreprinderea în anii apropiați va avea posibilitatea să lanseze produse noi, cu o vârstă mai mare.

Cupajarea și odihna (de cel puțin 3 luni) are loc tot aici la Nisporeni, în butoaie de stejar sau în cisterne cu doagă de stejar. Rețelele divinurilor au fost elaborate de tehnologii fabricii, ghidați de consultați externi și experți în fabricarea divinului. Compania, de asemenea, dispune de tehnologii moderne de dedurizare apei prin metoda osmozei inverse.

După „odihnă”, divinul este transferat la Chișinău, unde are loc condiționarea și în final îmbutelierea produsului.

Divinurile „Marshal” sunt deja disponibile în magazinele din capitală și din întreaga țară. Au fost produse câte 20 mii de sticle de fiecare produs, iar prețul de la producător este de 110 lei pentru divinul „Marshal” de 3 ani și 115 lei pentru cel de 5 ani.

Date din activitatea compania Maurt:

- Întreprinderea a fost fondată oficial în anul 1996 de către Aurel Morar, actualul director general al companiei.
- În regiunea Nisporeni, pe o suprafață de 25 de hectare compania are propriile podgorii de struguri, care încă sunt tinere și vor da prima roadă abia în anul 2018.
- Secția de îmbuteliere de la Chișinău utilizează tehnologii italiene de înaltă calitate. Capacitatea este de 6 mii de sticle îmbuteliate pe oră.
- Capacitatea de producția anuală a companiei este de 10 milioane de sticle (vinuri liniștite, spumante, balsamuri, brandy, lichioruri, vodka, dar și alte produse alcoolice și nealcoolice).
- Circa 60 la sută din producția companiei este vândută pe piața locală, restul mergând la export.
- Întreprinderea exportă produse în state precum China, Taiwan, Belarus, Kazahstan, SUA, Romania și mai recent Elveția. Pe teritoriul României produsele Maurt sunt disponibile în întreaga rețea de magazine Kaufland.
- Maurt a produs și primul spumant autohton cu particule de aur – Bacio di Bolle Grand Cuvee Gold.