În cadrul evenimentului Lavender Fest echipa Madein.md a avut ocazia să vorbească cu doamna Nina și domnul Alexandru Cotorobai de la întreprinderea "Aroma", antreprenori cu experiență care gestionează lanul cu levănțică din satul Cobusca Nouă și se ocupă de producerea uleiului eteric la fabrica din regiune.

Creșterea și recoltarea lavandei la Cobusca Nouă

Culturile etero-oleaginoase au început a fi cultivate pe teritoriile adiacente satului Cobusca Nouă încă din anul 1948, atunci marea parte a producției fiind livrată către alte republici. După destrămarea URSS-ului antreprenorul Alexandru Cotorobai a transformat fosta gospodărie într-o cooperativă de producție pe care în prezent o gestionează cu succes.

Întreg teritoriul se întinde pe o suprafață de aproximativ 80 de hectare, unde pe lângă levănțică mai este crescută salvie, mărar, trandafir și alte culturi agricole.

Este o plantație mare, frumoasă și bine îngrijită de Alexandru Cotorobai și cei circa 100 de angajați ai întreprinderii „Aroma”, care de ani de zile se ocupă de cultivarea plantelor oleaginoase.

Cultivarea lavandei nu este un proces ușor, deoarece cultura are de suferit în cazul înghețurilor târzii, a secetei sau precipitațiilor excesive. În procesul de recoltare vremea de afară, de asemenea, are o mare importanță, pentru că în cazul  ploilor sau descărcărilor electrice eterul se evaporă și acest lucru afectează calitatea finală a produsului. Zilnic, pentru a strânge florile de levănţică, agricultorul angajează cel puţin 40 de muncitori. Timp de o zi un muncitor poate strânge între 100 şi 300 de kilograme de flori.

La creșterea lavandei se folosesc doar îngrășăminte naturale și nu sunt utilizate alte adaosuri chimice. Lanul nu se stropește, iar producția finală se primește una ecologică și naturală.

Fabricarea uleiului eteric de levănțică

Nu departe de lanul de flori se află și fabrica de producere a uleiului de lavandă. Dotată cu echipament modern și o linie de producție performantă, fabrica produce uleiuri de calitate care în ultimii ani merg doar la export. 

Uleiul de lavandă este fabricat prin distilare cu abur, iar florile sunt culese în perioada de înflorire deplină, atunci când ele conțin maximum de esteri.

Componenții botanici principali ai uleiului de lavandă sunt linalil acetatul, linaloolul (un alcool terpenic non-toxic care are proprietăți germicide naturale), terpinen-4-ol și camfor. La fabricarea uleiului Alexandru Cotorobai nu include în componența lui nici un fel de aditivi auxiliari, iar produsul final se primește unul natural și de calitate superioară.

Antreprenorul ne-a povestit că cea mai bună metodă de recoltare a lavandei este cu utilizarea secerei. În acest caz tufa nu este afectată, iar dintr-o tonă de levănțică se pot primi până la 12-15 litri de ulei eteric.

Uleiul natural obținut din lavandă este foarte benefic pielii și este utilizat cu succes în cosmetologie și în tratamentele destinate epidermei. Pe lângă aceasta, uleiul esențial de lavandă este foarte benefic în vindecarea rănilor datorită proprietăților sale antifungice. Și tot uleiul de lavandă este cunoscut pentru proprietățile sale calmante și relaxante, fiind utilizat și la tratarea unor afecțiuni cum ar fi răceala și reumatismul.

Pe lângă uleiul de levănțică, la fabrică se mai produc și uleiuri eterice din salvie, isop sau mărar. Acesta din urmă este deseori cumpărat de producătorii de conserve din Moldova, fiind utilizat la muratul sau marinatul legumelor.

Comercializarea și exportul uleiului de levănțică fabricat în Moldova

Doamna Nina și domnul Alexandru Cotorobai ne-au mărturisit că acum practic întreaga producție de ulei de levănțică este exportată în statele Europene. Dacă în anii trecuți o mică parte din uleiul produs era vândut către compania "Viorica-Cosmetic" SA, la moment nimeni de pe piața internă nu este interesat în achiziționarea acestui produs. Domnul Cotorobai ne-a povestit că acest lucru se întâmplă deoarece majoritate companiilor de pe piața autohtonă preferă să procure produse sintetice care sunt mult mai ieftine decât un ulei eteric natural.

Totuși uleiurile de lavandă de la Cobusca Nouă nu duc lipsă de clienți, întreprinderea „Aroma” are încheiate contracte cu diferite companii din Europa, din state precum Belgia, Franța, Germania sau Luxemburg.

Produsul este supus permanent testelor, pentru a corespunde cerințelor cumpărătorilor europeni care deja pe parcursul a mulți ani se arată a fi foarte mulțumiți de calitatea acestuia.

Un litru de ulei eteric de levănțică se vinde cu aproximativ 50 de Euro.

Antreprenorii Nina și Andrei Cotorobai ne-au povestit că creșterea lavandei este o afacere profitabilă și plăcută. Pe viitor, întreprinderea are în planuri să producă cât mai mult, cu cheltuieli cât mai mici. Este o companie care se bazează pe propriile forțe și în măsura posibilităților încearcă să mărească suprafața de cultivare a plantației și volumul de producție a uleiurilor eterice pe care le fabrică.