/ Producătorul Autohton view 683

Compania Prograin Organic a obținut de curând certificatul care-i permite comercializarea făinii ambalate de porumb, de grâu și de spelta, ca produs ecologic. Reprezentanții companiei au declarat pentru agrobiznes.md că producția obținută în acest an, din cauza secetei, este foarte mică, însă compania își propune să o proceseze și să o pună la dispoziția consumatorilor ca produs finit, certificat. La moment, se oferă doar făină, iar în viitorul apropiat vor fi disponibile: mazărea decojită, fasolea și floarea soarelui decojită, de asemenea ambalate și certificate eco.

Produsele pot fi cumpărate în regim online sau la piața piața EcoLocal. În timpul apropiat, produsele vor apărea și în supermarketurile din țară.

Prograin Organic SRL a fost fondată în anul 2015, fiind prima companie certificată din Republica Moldova, care a investit în lanțul valoric al cerealelor ecologice. Ea lucrează cu mai mulți fermieri din Moldova, oferind servicii de asistență la certificarea suprafețelor agricole, cultivate în sistem ecologic. Compania deține un terminal cerealier din Florești cu o capacitate de depozitare de circa 2700 m² și un terminal cerealier în zona economică liberă a Portului Internațional Giurgiulești, cu o capacitate de depozitare de 3250 m². Ambele locații au o importanță deosebită și sunt destinate recepției, condiționării, depozitării și încărcării cerealelor ecologice.

Compania promovează următoarele culturi în sistem ecologic: grâu spelta, grâu comun, ovăz, floarea-soarelui, porumb, sorg, muștar, mazăre verde, mazăre galbenă, soia, secară, năut, linte, fasole, dovleac, lucernă și hrișcă.