/ Producătorul Autohton view 1439

În Republica Moldova a fost înființată o plantație nouă de afine, cu o suprafață totală de aproximativ 1 hectar. Aceasta aparține fermierului Tudor Zaharia din satul Pitușca, raionul Călărași și aici cresc soiurile Duke și Bluegold. În viitorul apropriat, producătorul intenționează o extindă până la 5 hectare. În iulie 2020, a fost culeasă prima recoltă - aproximativ 400 kg de pomușoare.

Reamintim, că în urmă cu cinci ani, în raionul Nisporeni, a apărut primul producător de afine din țară, brandul Lolly Berry. Plantația se întinde pe 10 hectare, iar în acest an se așteaptă o recoltă de circa 150 de tone de pomușoare. De asemenea, potrivit experților Asociației "Pomușoare Moldovei", în Moldova posibil să mai existe câteva plantații mici de afine, în gospodăriile oamenilor, majoritatea însă nu ajung pe piața, fiind crescute pentru consum propriu.

În prima jumătate a lunii iulie 2020, afinele locale, culese direct de pe plantație, s-au vândut la un preț en-gros de 190-200 lei pentru un kilogram, iar cu amănuntul, livrate direct către consumator, la un preț de 230 -250 lei. Prețul mediu en-gros pentru afinele importate este de 170-180 lei. Se preconizează că până la sfârșitul sezonului prețul mediu engros al afinelor, atât locale, cât și importate va ajunge la 150 de lei pentru un kilogram.

Afinele conțin o multitudine de vitamine cum ar fi: A, E, F, PP și B și sunt bogate în antioxidanți, datorită antocianinei, pigmentului responsabil de culoarea lor albastră. Afinele mai conțin și minerale importante cum ar fi seleniu, zinc, cupru (care întărește imunitatea și are rol antibacterian) și fier (care crește hemoglobina și concentrația de oxigen în sânge). Datorită acestor substanțe afinele stimulează sistemul imunitar și previn apariția infecțiilor. S-a constatat că un consum regulat de afine poate avea un impact real în ceea ce priveşte scăderea greutăţii corporale şi masei ficatului, astfel diminuând probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic.

east-fruit.com