/ Producătorul Autohton view 1731

Un producător local de cașcavaluri și brânzeturi artizanale, a creat un produs unic pentru Moldova, dar și pentru întreaga lume. E vorba de cașcavalul maturat, produs din cel mai rar lapte, cel de măgăriță. Autorul acestui produs este Thierry Ernst, un francez, care locuiește în satul Horodiște, Rezina și este deja cunoscut consumatorilor pentru cașcavalurile sale, mai puțin obișnuite. Invenția este una de-a dreptul unică, deoarece laptele de măgăriţă are puține grăsimi şi nu permite formarea cheagului necesar pentru caşcaval. Totuși producătorul, a reuşit să inventeze tocmai trei formule de producere a caşcavalului maturat, care rămân secrete. Tot el a inventat rețeta de producere a gemului din lapte de măgăriţă. Laptele provine de la o fermă cu 50 de măgăriţe din apropierea satului.

Prețul unui litru este de lapte de măgăriță este de aproximativ 400 de lei, iar costul unui kilogram de caşcaval din lapte de măgăriţă va fi de 10 mii de lei. Este atât de scump deoarece pentru a produce un kg e nevoie de 25 de litri de lapte, iar o măgăriță produce doar 20 de litri pe an (50 ml pe zi). Prețul pentru 100 de grame de gem din lapte de măgăriţă va fi de 100 de lei.

Până acum, o singură fabrică din lume a reuşit să producă o varietate de brânză din lapte de măgăriță, aceasta fiind şi cea mai scumpă din lume - 1200 de euro kilogramul.

Produsele vor ajunge pe piaţa moldovenească în câteva săptămâni, imediat ce producătorul va obține autorizaţia necesară, iar o parte din ele vor merge la export.

Prin ce se distinge laptele de măgăriță și de ce este considerat un produs miraculos:
- este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern;
- are doar între 0,5 şi 1 % grăsime şi nu conţine cazeină care să-l coaguleze;
- este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Conține de 60 de ori mai multă vitamină C decât cel de vacă;
- are un nivel ridicat de Omega grăsimi 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol;
- nu conţine bacterii și poate fi băut fără a fi pasteurizat sau fiert;
- este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu îi protejează de infecţiile gastrointestinale;
- este un remediu excelent împotriva astmei și bronșitei;
- a început să fie utilizat și în industria cosmetică, deoarece hidratează şi catifelează pielea.