Mai puţin de opt la sută din suprafeţele agricole din Moldova sunt irigate. Datele Agenţiei “Apele Moldovei” arată că, din cele aproximativ doua milioane de hectare de pământ, doar 150 de mii beneficiază de stropire pe timp de secetă.

Datele Agenţiei “Apele Moldovei” arată că, din 300 de staţii de irigare, funcţionează doar 185. Cele mai multe, 32 de staţii, sunt în municipiul Chişinău, urmat de raionul Ştefan Vodă, în care sunt 28 de staţii de irigare. Reprezentanţii Agenţiei “Apele Moldovei” mai spun că, până în 2025, se preconizează ca suprafeţele irigate să ajungă la 600 de mii de hectare.

Pentru a asigura irigarea unui hectar de teren agricol sunt necesari aproape 4 mii de dolari. Sub aspect geografic, cele mai multe sisteme de irigare sunt concentrate în regiunea de sud a ţării. Staţii au fost construite în localităţile Ştefan Vodă, Olăneşti, Talmaza, Vulcăneşti, Ciobalaccia, Filipeni, Mingir, Costuleni, Anenii Noi, Şerpeni, Pugăceni, Gura Bâcului şi Roşcana.

În regiunea Centru sunt staţii de irigare în Criuleni, Dubăsarii Vechi, Slobozia Duşca, Oniţcani, Holercani, Dubăsari, Orhei, Jora de Jos şi Lopatna. În Nordul ţării găsim sisteme de irigare doar la Briceni, Corjeuţi, Lopatnic.

sursa: tehnica-agricola.md