Moldova a obţinut, în premieră, autorizaţia pentru exporturile de produse din carne gata în Rusia, după ce autoritatea rusă „Rosselhoznadzor” a luat decizia de autorizare în privinţa „Carmez” SA din Chişinău şi a firmei „Carne-sud” din localitatea Tvardiţa a raionului Taraclia.

Într-o scrisoare remisă de  „Rosselhoznadzor” conducătorilor subdiviziunilor teritoriale ale serviciului se spune că hotărârea a fost aprobată după o inspectare a întreprinderilor moldoveneşti care fabrică produse de origine animalieră, pe care specialiştii autorităţii au efectuat-o în luna mai, 2012, împreună cu reprezentanţi ai serviciului veterinar al Republicii Moldova.

Astfel, „Carmez” şi „Carne-sud” au suplimentat Registrul organizaţiilor şi  persoanelor care produc, procesează şi păstrează mărfurile supuse controlului, importate pe teritoriul vamal al Uniunii Vamale. În acelaşi registru a fost inclusă şi firma „Hanuco” din localitatea Petreni, raionul Drochia, specializată în sacrificarea vitelor şi care a fost autorizată să exporte carne de porc, de bovină, de berbec şi de cal în Rusia şi în ţările din Uniunea Vamală.

În prezent, şapte întreprinderi din Moldova au dreptul să exporte carne în Federaţia Rusă: IDT din Bardar, «Mistor Bras», «Antadro», «Lemos Carne», «Navelina», «Tehnostel Car», „Hanuco”, iar produse din carne gata – „Carne-Sud” şi „Carmez”.

Faptul că companii moldoveneşti au fost autorizate să exporte carne în Federaţia Rusă este rezultatul negocierilor îndelungate şi al vizitei experţilor Serviciului Federal „Rosselhoznadzor” în R.Moldova, a declarat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

„Am muncit mult pentru a demonstra Rusiei că carnea din Moldova este calitativă şi poate fi exportată pe piaţa rusă. Mă bucur că în sfârşit am fost acceptaţi, dar siguranţa produselor exportate este foarte importantă. Moldova a obţinut, în premieră, autorizaţia pentru exporturile de produse din carne gata în Rusia, dar cele trei companii care au fost autorizate („Carmez” SA din Chişinău, „Carne-sud” din localitatea Tvardiţa a raionului Taraclia) trebuie să fie foarte atente la calitatea produselor livrate. Acelaşi lucru se referă şi la firma „Hanuco” din localitatea Petreni, raionul Drochia,  specializată în sacrificarea vitelor, care a fost autorizată să exporte carne de porc, de bovină, de berbec şi de cal în Rusia şi în ţările din Uniunea Vamală. Piaţa rusă este una complicată, dar importantă. În aceste condiţii, trebuie să ţinem cont de recomandări şi să nu comitem erori. În curând şi alte companii moldoveneşti vor obţine dreptul de a exporta carne pe piaţa rusă, după ce experţi ruşi au inspectat, în  luna mai curent, fabrici moldoveneşti de produse de origine animalieră”, a informat ministrul.

„INFOTAG” precizează: În prezent, şapte întreprinderi din Moldova au dreptul să exporte carne în Federaţia Rusă: IDT din Bardar, «Mistor Bras», «Antadro», «Lemos Carne», «Navelina», «Tehnostel Car», „Hanuco”, iar produse din carne gata – „Carne-Sud” şi „Carmez”.

sursa: maia.gov.md