Andrei Rudoi, studentul anului întâi al Academiei de Studii Economice din Moldova, un tânăr venit din Ialoveni cu un scop exact – să devină antreprenor. Deşi se află la început, este încrezător în ceea ce face şi crede că dacă îţi doreşti ceva, neapărat vei reuşi.
Afacarea ta este mai puţin obişnuită pentru Republica Moldova şi acest fapt atrage interes, cu siguranţă. Ai mizat pe acest fapt sau e o pasiune pentru beanbag-uri?
Da, diferit, comod şi colorat, iată cum dorim să fie văzut Because de către clienții noştri. Nu pot spune ca bean bag-urile au fost o pasiune transformată într-o afacere. Este mai mult o afacere care s-a transformat treptat într-o pasiune. Bean Bag-ul de fapt este primul produs lansat de către Because însă planificăm pe parcursul următorului an să mai lansăm câteva la fel de colorate.
Când ţi-ai dat seama că vrei să te ocupi de o afacere personală şi ce riscuri implică?
Mi-am dorit din totdeauna să fiu antreprenor. Îmi place să minimalizez riscurile, dar mi le asum. Însă pentru început mă asigur că riscul este argumentat și analizat din toate punctele de vedere. Cel mai greu într-o afacere este să crezi în ideile tale. Cred că aici se opresc mulți, dar în același timp este important să accepți critica și opiniile celor care te înconjoară.
E deschisă lumea spre acest accesoriu mai puţin obişnuit pentru noi? Cine sunt clienţii tăi?
Clienții noștri sunt oamenii ce doresc să dea puțină culoare casei, oficiului sau evenimentelor pe care le organizează. Da, este un produs relativ nou pentru Moldova, din acest motiv planificăm ca în primii ani de activitate să așezăm câți mai mulți oameni în fotoliile moi marca Because. Ne implicăm în multe proiecte și evenimente sociale astfel ajungem la urechile potețialilor noștri clienți. Feedback-ul referitor la produsele noastre este unul pozitiv, iar aceasta ne bucură și ne motivează să mergem înainte
Până la acest moment, cum s-au realizat aşteptările pe care le-ai avut cînd ai început afacerea cu Beanbag-uri? Mai bine zis, care este diferenţa între aşteptările de la început şi realitatea de care te-ai lovit în încercarea de a dezvolta afacerea? Cum te-au motivat sau demotivat?
Totul merge aproximativ așa cum am planificat la început. Pentru Because avem planuri pe care le implementăm câte puțin. Conștientizăm că este necesar să treacă puțin timp. Este important efortul depus și banii investiți, dar în același timp o afacere trebuie să treacă prin mai multe etape. Suntem optimiști și mai ales ne motivează echipele cu care lucrăm și oamenii care sunt interesați de produsele noastre.
Se observă o tendinţă în societatea noastră, mai ales printre tineri, de a începe afaceri personale. Din punctul tău de vedere, care sunt cauzele acestui fenomen, dacă putem spune aşa?
Cel mai ușor drum pentru a deveni șef, este să-ți deschizi o afacere. Din pacate, învățământul superior nu oferă infomația care ne este necesară sau cel puțin nu o livrează într-un mod accesibil și care să te motiveze să devii antreprenor. Avem noroc de organizațiile care au proiecte de educație financiară și antreprenorială. Acolo este explicat procesul de deschidere a unei afaceri și alți pași importanți mult mai clar și interesant pentru tineri. Cauzele acestui fenomen cred că sunt în primul rând oportunitățile pe care le întâlnești la tot pasul, granturile, instruirile și o mulțime de informație care este foarte accesibilă pentru oricine pe internet sau prin intermediul organizațiilor care se ocupă de finanțarea micului business. În același timp, tinerii sunt cei care își pot asuma mai ușor riscuri, au idei noi, sunt flexibili și optimiști.
Ce ai dori să transmiţi utilizatorilor site-ului MADEIN.MD?
Dacă doriți să vă legați viața de domeniul afacerilor atunci nu așteptați momentul oportun. El este acum. Începeți cu resursele și abilitățile pe care le aveți, cu oamenii pe care-i cunoașteți, iar rezultatele obținute vă vor motiva să mergeți înainte. Dacă aveți nevoie de ajutor, pentru a face primul pas, contactați-mă. Acceptați provocările, depășiți-vă limitile, savurați succesul … și iubiți culorile.