Irina Madan este o tînără absolventă a Academiei de Arte Plastice și Pictură, care a reușit să cîștige premiul mare la Festivalul de Modă Internațional „ArtPodium” 2013, Chișinău, Republica Moldova. Irina a descoperit pentru sine tehnica picturii pe pînză, care ulterior se transformă în piese vestimentare, care sunt purtate. Creatoarea de haine cu pînză pictată, Irina Madan ne-a povestit despre lucrările și inspirațiile sale.
Hainele tale reprezintă, după cum singură ai spus, o îmbinare a artei cu designul vestimentar. Pictezi hainele manual. Cu o astfel de colecţie ai cîştigat anul trecut concursul tinerilor designeri la Festivalul de Modă „ArtPodium” şi un premiu la un Festival de Modă din Ucraina . Cum ţi-a venit ideea să faci acest lucru şi cât de convinsă erai că vei reuşi să te impui cu o astfel de viziune?
Încrederea în mine o am de mică, anume ea m-a ajutat să fiu convinsă să ceea ce fac, o fac cu drag, anume să activez în domeniul design vestimentar. Nu mi-am imaginat că va fi atît de repede, tot ce se întîmplă acum. În anul patru cînd eram la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice îmi doream să creez o colecție vestimentară cu elemente din Veneția, orașul meu preferat. Știam sigur că nu o să găsesc așa stofe ca să creez colecția dorită. Încetul cu încetul am încercat să obțin stofa. De aici a venit dorința de a dezvolta ideea mai departe. Am descoperit tehnica picturii pe stofă care se deosebește foarte mult de tehnica picturii pe șevalet. Probabil aceasta a fost și îndemnul să merg mai departe, pentru că mi-a plăcut tehnica descoperită de mine.
Cînd învăţai la Pictură, te gândeai să faci design vestimentar sau a fost ceva spontan?
A fost ceva spontan. Cînd învățam la pictură, îmi venea cel mai greu la ora de pictură. La desen mă descurcam cu mult mai bine. Ziceam că după ce termin al treilea an de facultate nu voi mai face pictură. Primeam note foarte slabe, pe merite. Dar pregătindu-mă de finisarea studiilor, am hotărît să fac o colecție de haine într-un mod original. Așa am și început să lucrez la prima mea colecție de haine, prin care am reușit să obțin ceea ce mi-am propus și să mă afirm.
Spune-ne mai multe despre cele 2 colecții ale tale.
BURANO a fost prima mea colecție compusă din 5 ținute cu care am absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Inspirația pentru colecție a venit din orașele colorate precum Veneția, insula Burano, Jodhpur (India), Murano, Mararola (Italia). Colecția LELIȚA a fost inspirată din stilul etno și a fost creată pentru participarea la concursul IA Mania 2014. În această colecție mi-am dorit să accentuez autenticitatea valorilor noastre.
Acum lucrez la următoarea colecție, la ideea acesteia. În decurs de 2 săptămîini am să încep lucrul propriu zis. Nu pot să zic multe despre viitoarea colecție, dar sigur va fi ceva diferit. Probabil vor fi paltoane. Însă se va deosebi foarte mult de ceea ce am făcut pînă acum.
Atunci cînd realizezi o colecţie, care sunt principalele tale surse de inspiraţie?
Un principiu după care mă conduc, este să nu plagiez ceva, să nu copiez lucrările altor designeri. Mă inspir din tot ce este colorat, natură sau orașe colorate, o ușă colorată poate să mă inspire, trăirile interioare la fel servesc ca moment de inspirație.
Care sunt materialele tale preferate din care confecţionezi vestimentaţiile?
Bumbacul alb în special și tricotajul sunt cele mai potrivite stofe pe toată durata procesului. Este foarte important ca materialele cu care lucrez să fie calitative și să se comporte atare în procesul de creație. Deocamdată stofa o procur de la noi, dar pe viitor voi căuta stofe noi din afara țării.
Colaborezi cu un atelier?
Nu aș colabora cu un atelier, probabil mi-aș crea propriul atelier. Acesta este și visul meu, un atelier în care ar lucra cîteva persoane. Eu aș lucra la idei, nu m-aș putea despărți de pictură. Nu aș putea da altei persoane să fac ceea ce fac eu acum, fiindcă rezultatul îl obțin pe parcurs. Persoanele care vor lucra cu mine în atelier vor fi persoane care pot coase, probabil vor fi și pictori, persoane care se vor ocupa și de marketing. A avea un atelier presupune a avea un buget mare. În cîțiva ani cred că acest vis va deveni realitate!
Care sunt planurile tale pentru viitor? Vrei să te dezvolţi în direcţia vestimentaţiei sau ai şi alte talente ascunse?
Pot afirm că voi activa în acest domeniul vestimentar și în viitor. Pictura manulă pe care o practic acum pe haine, va deveni pictură printată însă fiind lucrările mele pe haine. Acesta ar fi domeniul care l-aș alege cel mai bine. În celelalte nu cred că m-aș descurca.
Care sunt amintirile cele mai plăcute legate de activitatea ta în calitate de designer?
Experiența Festivalului de Modă Art Podium 2013, cel mai mult m-a motivat odată cu cîștigarea concursului, m-am simțit că m-am autodepășit. Să nu fi fost acest concurs nu aveam să fiu atît de motivată. Experiența de la Strasbourg, Franța tot mi-a rămas întimpărită în suflet. Modelele și persoanele prezente la eveniment mi-au apreciat mult lucrările.
Cît timp lucrezi la un articol şi la ce sumă se vor orienta domnişoarele şi doamnele care vor dori să cumpere articolele tale vestimentare?
Hainele create de mine sunt diverse, începînd de la dimensiuni, cît și de picturi. Depinde de articol, cît timp creez o haină. Per general, pentru un articol vestimentar îmi ia de la 3 zile pînă la 7 zile. Dar cîteodată lucrările le fac cu pauze. Sunt unele momente cînd am nevoie de anumite pauze pentru a mă odihni și revin cînd inspirația îmi permite să creez ceva frumos. Prețul articolelor începe de la 90 de euro și urcă pînă la 190 de euro.
Cine te susține în crearea colecțiilor?
Părinții și persoanele dragi sunt acei care mă susțin în orice mod în crearea colecțiilor. Ei au crezut la fel ca mine de la început că ceea ce mi-am propus voi reuși.
Cît de departe au plecat lucrările tale peste hotare?
Sunt lucrări livrate în Romania, Germania, SUA, Franța, Olanda, Rusia. Majoritatea clienților sunt moldoveni, dar se întîmplă că și străinii își doreasc să poarte lucrările mele. Acum lucrez la o comandă pentru cineva originar din Austria.
Ce planuri ai pentru începutul lui 2015?
Anul 2015 cu siguranță va fi unul frumos! O nouă colecție de „picturi îmbrăcate” va fi prezentată în premieră la Londra în cadrul evenimentului Project Flight of Fancy – Art & Fashion, 15 februarie 2015. Evenimentul are ca obiectiv promovarea artiștilor români peste hotare. În cadrul acestuia vor participa 9 designeri și 5 artiști din România, eu singura fiind din Republica Moldova. Voi prezenta 14 ținute, toate inspirate din cultura românească; câteva care fac parte din colecțiile create anterior și o colecție nouă la care lucrez acum. Pentru noua colecție am ales ca inspirație păsările din Republica Moldova și România. Îmi doresc să prezint această colecție în premieră în cadrul evenimentului din Londra.