/ Producătorul Autohton view 2378

A luat doar o suprafață mică de teren și nefiind mecanizat, singura sa șansă de profit în agricultură era să se orienteze către o cultură profitabilă, dar de nișă. Așa a ajuns să investească în cultura de lavandă! Astfel începe istoria de succes a lui Nicu Ulinici, creatorul brandului „Lavanda de Moldova”.

Lanul de lavandă se află lângă satul Valea Trestieni din raionul Nisporeni. Este întins pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, iar antreprenorul își dorește în timpul apropiat să ajungă la 10.

Nicu Ulinici ne-a povestit și despre profitabilitatea unei afaceri cu lavandă:

- lavanda poate fi comercializată în formă buchete proaspete, pungi de flori uscate, din ea poate fi extrasă apa și uleiul de lavandă, 4 produse care aduc un profit considerabil;

- cultura nu este pretențioasă, rezistă bine la secetă și nu cere mari condiții din partea solului. De altfel, nici înghețurile din luna aprilie a acestui an nu au afectat lanul de levănțică, la acel moment planta încă nu dăduse floare, iar mugurii care de abia au apărut au rezistat;

- pe o suprafață mică, de până la două-trei hectare, toate lucrările pot fi efectuate manual. Lanul doar trebuie prășit la timp și curățit de buruieni;

- albinele singure vin din satele vecine pentru a poleniza florile. Antreprenorul a povestit că din acest motiv și mierea localnicilor are ceva iz de levănțică;

- pentru o afacere pe suprafețe mici, investiția inițială e de circa 1000 de euro, iar profitabilitatea este foarte înaltă. Antreprenorul a plantat pe 5 ha și viță de vie, însă lavanda bate tot. De exemplu, aceste 2 hectare sunt mai profitabile chiar decât 40 de ha de cereale;

- în Republica Moldova, majoritatea producătorilor de lavandă nu au probeleme cu piața de desfacare. Chiar și producătorii mari, care o cresc pe o suprafață de 50-100 de hectare, reușesc să-și exporte întreaga materie primă sau să o livreze producătorilor locali de cosmetice și parfumerie;

- de la un hectar de lavandă se primesc 4 tone de flori, iar pentru un 1 kg de ulei e nevoie de 100-120 kg floare cu tot tulpini. E important de știut că la aroma bogată a acestei plante iese din tulpina ei verde, care de asmenea este utilizată în fabricarea apei și a uleiului de lavandă.

- un lan de lavandă poate aduce profit nu doar prin produs ci și prin atractivitatea acestuia. De exemplu plantația lui Nicu Ulinici este vizitată zilnic de fotografi, de persoane care fac nunți și doresc să realizeze fotosesiuni în splendidul lan de culoare mov;

- și nu în ultimul rând, avantajul acestei culturi constă în faptul că levănțica dă roadă timp de 20 de ani. Doar odată la 10 ani e nevoie să fie frezată până la nivelul pământului pentru a fi împrospătată.

Antreprenorul a studiat de sinestător procesul de plantare și cultivare a lavandei. Fiind un proces relativ simplu, Nicu Ulinici a procurat butașii de la un producător local. E vorba de soiul Lavanda Augustifolia K90, cu producție din primul an, elaborat de Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor din Moldova. De altfel majoritatea producătorilor din Moldova plantează acest soi autohton.

Fabricarea apei și a uleiului de lavandă

Dispozitivul utilizat la fabricarea apei și a uleiului de lavandă este unul de tip deschis și a fost fabricat la comandă de un producător local din Ungheni. Este un dispozitiv standard care utilizează metoda prin distilare cu vapori. este compus dintr-un cazan, 2 rectificatoarea și o florentină care separă apa de uleiul de lavandă.

Apa de lavandă hidratează pielea,o face mai moale, iar întrebuințările uleiului eteric în cosmetică și parfumerie sunt multiple.

Nicu Ulinici singur se ocupă de îmbutelierea apei și a uleiului de lavandă, comercializându-le angro producătorului autohton Viorica Cosmetics. Toată îmbutelierea este ermetică, are loc manual, iar sticluțele sunt procurate din România.

Floarea este uscată într-un depozit special, spațios cu o aerisire bună. Florile uscate sunt comercializate în pachețele speciale, care pot fi utilizate în apartament sau în mașină, pentru a conferi aromă sau pentru a proteja de molii. De asemenea din levănțica uscată se face ceai.

La momentul dat în Moldova se cultivă aproximativ 1000 de hectare de lavandă, iar produsul nu duce lipsă de cumpărători, fiind apreciat atât în țară, cât și în afara hotarelor ei.