/ Producătorul Autohton view 686

Un tânăr antreprenor din Tiraspol a lansat o afacere care îi aduce perspective promițătoare. E vorba de producerea sforii pentru legatul (palisarea) viței de vie și legumelor. Datorită tehnologiei inovative utilizate de producător, sfoara este sută la sută ecologică, iar la sfârșitul sezonului agricol se risipește la o simplă atingere și se descompune în sol. Afacerea a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Andrei Climenco este inginer de profesie și a muncit aproape un an la elaborarea planului de afaceri, perioadă în care a studiat tehnologia de producere și posibilele pieței de desfacere.

Ca să obțină finanțarea de care avea nevoie, a participat la un concurs de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu banii obținuți – 9.000 de euro, a procurat materia primă și utilajele de care avea nevoie. Cu eforturi proprii a reparat și modernizat câteva strunguri la care muncesc cinci angajați.

Sfoara, pe care o produce, este fabricată dintr-un fir de metal prelucrat la o anumită temperatură și acoperit cu hârtie din celuloză. La sfârșitul sezonului agricol aceasta se descompune și se risipește în sol, fără de a fi nevoie ca muncitorii să taie fiecare fir de legat. Toate materialele utilizate în producere sunt biodegradabile și contribuie la fertilizarea solului, afirmă producătorul. Fermierii procură sfoara în set cu un dispozitiv de import, care face nod din sfoară preț de câteva secunde.

Andrei Climenco susține că la moment este singurul producător de sfoară metalică biodegradabilă din regiune. Tot ce produce întreprinderea este vândut la piețele agricole din stânga Nistrului, dar și marilor producători de struguri.

La distanța de aproape doi ani de la lansarea afacerii, tânărul antreprenor afirmă că și-a îndeplinit obiectivul și că nu se oprește aici. Pe viitor își propune să ajungă și pe piețile din Chișinău și centre raionale, precum și la agricultorii din afara țării. Pentru a-și promova marfa, participă la majoritatea expozițiilor specializate care au loc la Chișinău. În paralel, continuă să își dezvolte afacerea și intenționează să producă propriul dispozitiv pentru înnodarea sforilor.

undp.org