/ Producătorul Autohton view 3644

Deși broderia manuală este considerată de mulți învechită, Maria Cristea susține că aceasta nu va muri niciodată, întrucât fiecare ornament are o poveste și o părticică din sufletul celui care l-a brodat.

Maria Cristea este una din cele mai cunoscute meșterițe din Moldova, iar iile și alte porturi naționale create de ea sunt purtate de cele mai multe dintre colectivele folclorice din Republica Moldova, dar și România. Exactitatea și precizia cu care creează și proiectează fiecare costum național i se trag din cei 10 ani de activitate în calitate de inginer-programator, eroina noastră absolvind specialitatea de matematică și cibernetică. A avut curajul să renunțe și să o ia de la zero, să-și urmeze pasiunea, care, treptat, s-a transformat într-o afacere profitabilă.

Doamna Maria a luat acul în mână încă din frageda copilărie, iar dragostea pentru brodat a venit de la mama și bunica. Primele cruciulițe le-a făcut ceva mai târziu, deja când a mers la școală. Atunci meșterița știa foarte puțin despre portul popular, pentru că era perioada sovietică. Existau colectivele artistice care aveau costumele populare, însă care erau cam departe de unul autentic. În ultimii ani de când ia a fost recunoscută internațional, a apărut Festivalul Iei, Ziua Iei, portul popular devine tot mai cunoscut și solicitat.

Măiestria Marei Cristea izvorăște din cunoașterea profundă a portului popular autentic. În atelierul ei sunt cusute manual mii de ii și costume naționale în fiecare an, care ajung la persoane din întreaga lume. Maria povestește că anual se cos foarte multe ii. Niciodată nu o să fie repetate cămășile și bondițele brodate pentru cei de la "Lăutarii", sau Frații Advahov, costumele făcute pentru "Joc". Deja există niște obligațiuni în acest sens. Meșterița a făcut costume atât în Moldova, cât și peste hotare. Ea susșine că un costum popular, trebuie să fie manual de la și până la. Nu se admite nicio împunsătură la mașina de cusut.

Un alt factor important, după părerea Mariei este colectivul. Oamenii cu care lucrezi sunt cei care sfințesc munca și prin urmare, un lider adevărat trebuie să-și respecte angajații, iar cel mai important lucru în relația cu ei este corectitudinea.

Deși broderia manuală este considerată de mulți învechită, Maria Cristea susține că aceasta nu va muri niciodată, întrucât fiecare ornament are o poveste și o părticică din sufletul celui care l-a brodat. Ea consideră că pentru a-ți iniția propria afacere în Moldova trebuie să ai curaj, trebuie să încerci să pui în aplicare ceea ce ai pus doar pe hârtie. Despre Maria Cristea putem spune că a reușit acest lucru, ea fiind persoana care păstrează vie amintirea portului popular moldovenesc autentic.

realitatea.md