/ Producătorul Autohton view 14022

Pe parcursul ultimilor ani micro-plantele sau micro-verdețurile au câștigat multă popularitate. Aceste verdețuri aromatice sunt bogate în arome și dau un plus de culoare bucatelor noastre. Dar în primul rând ele sunt o sursă de sănătate, conținând cantități similare și adesea mai mari de nutrienți esențiali (vitamine, minerale și compuși vegetali benefici) decât plantele mature. Microplantele joacă un rol important în curele și tratamentele complexe, inclusiv și în dietele naturiste.

Creșterea microplantelor în Moldova

Avem și la noi în țară câțiva producători de micro-verdețuri, unul din aceștia fiind Dmitrii Pliușcicov, creatorul brandului Papa’s Greens. Acest tânăr pe parcursul întregii vieți a fost pasionat de creșterea plantelor. Lucrând în SUA, în domeniul alimentar, a descoperit micro-plantele care i-au plăcut în mod deosebit și pe care apoi a decis să la crească acasă. A început să le cultive în propriul apartament, iar cu timpul și-a amenajat o încăpere specială unde acum produce mai multe tipuri de micro-verdețuri, pe care la vinde rudelor, prietenilor și unor clienți fideli. În curând intenționează să se lanseze pe piață și să ajungă pe rafturile magazinelor din capitală.

La Papa’s Greens găsim o mare varietate de micro-plante cum ar fi floarea-soarelui, mazăre, ridiche, muștar, trifoi, lucernă, coriandru, borago, mangold, busuioc, arugula și altele. Însă cele mai populare în rândul clienților sunt mixurile, cum ar fi Mixul Calsic (floarea-soarelui, mazăre, trifoi și ridiche) si Mixul Spicy (floarea-soarelui, mazăre, ridiche și muștar).

Condițiile de creștere a micropalntelor

La Papa’s Greens este utilizat sistemul hidroponic de creștere a micro-verdețurilor. Este o metodă de cultivare care stimulează creșterea plantei prin controlul cantității de apă, săruri minerale și – cel mai important – al cantității de oxigen dizolvat în apă.

Este foarte importantă și microclima din încăpere: umiditatea trebuie să fie de la 55 la 60%, iar temperatura aerului să varieze între 16 și 21 C. Încăperea trebuie să fie bine aerisită și curată.

Materia primă, bineînțeles că joacă un rol esențial la creșterea microplantelor. Semințele sunt cumpărate de la producători de încredere, care dețin toate certificatele de calitate necesare. E vorba de parteneri din Ucraina, de asociația MOVCA (Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova) sau brandul autohton Pro Bio. Recent, a început colaborarea cu o companie locală care importă semințe ecologic curate din Italia.

De ce e bine să consumăm microplante

Micro-plantele (microgreens) sunt considerate "bebelușii" plantelor, situându-se undeva între germen și frunza tânără a unei plante. Dmitrii Pliușcicov consideră că ele reprezintă un mod de a lua mai multă sănătate din plante, conținând de la 4 până la 40 ori mai mulți nutrienți decât planta matură.

Micro-verdeţurile sunt recoltate în perioada 7-14 zile de la apariţie şi au dimensiuni mai mici de 8 cm. Ele nu trebuie confundate cu vlăstarii, structuri care nu au frunze și au un ciclu de creștere foarte scurt, de 2-7 zile, pe când micro-plantele sunt, de obicei, recoltate la 7-21 de zile după germinare, o data ce au apărut primele frunze adevărate ale plantei.

Acest produsul este asociat cu o nutriție sănătoasă, este o masă verde, ce are un efect benefic asupra sistemului digestiv. În cazul consumului de micro-verdețuri, corpul absoarbe circa 80% din nutrienți. Ele sunt considerate un aliment al viitorului: consumi puțin – primești mult.

Micro-verdețurile pot fi utilizate în supe, salate, în pasta, în sushi, pe tartine și în multe alte bucate. Din ele pot fi făcute sosuri sau smoothie-uri.

Din spusele lui Dmitrii Pliușcicov, principalii consumatori de micro-verdețuri sunt oamenii ce tind să ducă un mod de viață sănătos, cei ce suferă de diabet sau au zahărul ridicat, cei care au probleme cu hemoglobina, sportivii și toți cei care caută produse naturale, de calitate, bogate în nutrienți.

Tânărul antreprenor lucrează singur, fiind uneori ajutat de soție. Reușește să obțină aproximativ 20-25 kg de micro-verdețuri pe săptămână. Planifică să procure mai multe stelaje automatizate, ceea ce îi va permite să obțină o cantitate de 500 kg pe săptămână.

Cum se consumă și se păstrează mico-verdețurile

Doza recomandată pentru consumul de micro-palnte este de 50 de grame pe zi, din cauza concentrației mari de nutrienți pe care le conțin. După ce au fost tăiate micro-verdețurile pot fi păstrate la o temperatură de 1-4 grade timp de la 7 zile, și la temperatură de camera, timp de 48 de ore.

Antreprenorul ne-a mărturisit că toată viața a fost pasionat de plante și întotdeauna a încercat să cultive ceva. Cunoștințele despre creșterea micro-verdețurilor le-a acumulat pe timpul șederii sale în SUA, de la partenerii săi de din Ucraina, din Internet, dar și prin experimentare, prin metoda „încercărilor și erorilor”.

Pentru viitorul apropiat, scopul brandului Papa’s Greens este de a mări capacitatea de producere și de a ajunge în cât mai multe magazine din capitală. Antreprenorul și-ar dori să creeze parteneriate cu alți producători de micro-plante și să dezvolte conceptul de cultivare Indoor în Moldova. El consideră că într-o astfel de afacere cel mai important lucru este să oferi produse sănătoase, sigure, de înaltă calitate, pentru că doar relațiile bazate pe încredere stau la baza unui business de succes.