/ Producătorul Autohton view 8519

În satul Sipoteni, raionul Călărași, pe o suprafață de aproximativ 2,5 hectare cresc mure roșii-purpurii, care dau roadă de la începutul lunii iunie.

Aceste pomușoare sunt recoltate de fermierul Gheorghe Trifan care deține o întreprindere individuală ce îi poartă numele. Până acum cinci ani, antreprenorul nu avea legătură cu agricultura și a pornit această afacere întâmplător, primind în dar de la soacră doi butași de mure. După numeroase studii și cercetări în domeniu, acum, agricultorul deține o plantație frumoasă din care speră să scoată profit.

În prezent Gheorge cultivă mai multe soiuri, atât tehnice, potrivite pentru procesare, cât și pentru consum curent. Și dacă soiurile negre vor da roadă mai târziu, cele roșii sunt deja coapte și au apărut în vânzare.

Murele Tayberry

Acest soi este produsul încrucișării murului cu zmeurul și provine din orașul Dundee, Scoția. Avantajul acestui hibrid față de soiurile obișnuite și chiar față de alți hibrizi constă în mărimea, dulceața și aroma fructelor. Au culoarea roșu-purpurie, un gust foarte plăcut, aromat, dulce și ușor astringent.

Gheorghe Trifan cultivă murele al șaselea an, iar pomușoarele au început să dea rod deja din cel de-al doilea an.Un avantaj al acestui hibrid constă în faptul că pot da rod timp de 10, 12 sau chiar 15 ani. De asemenea, murele Tayberry, au proprietatea de a se autopoleniza.

Comercializarea producției

Pentru murele roșii, Gheorghe Trifan nu duce lipsă de cumpărători, clienții lui fiind rețelele de supermarket-uri Metro și Linella din Chișinău. „Am încercat în anii precedenți să ies la export însă am avut prea multe dureri de cap, de aceea mă voi concentra pe piața locală, cu atât mai mult că se simte o creștere a cererii de pomușoare din partea consumatorilor din Moldova”, a menționat fermierul.

Dificultățile unui crescător de mure

Cea mai mare problemă cu care se confruntă fermierul este lipsa de irigare. Gheorge încearcă să prelucreze solul cu îngrășăminte de origine animală și speră că ploile își vor face treaba. De asemenea, murele necesită sol cu mult humus și hrană adăugătoare.

La fel ca majoritatea agricultorilor, Gheorghe Trifan a avut mai probleme în urma înghețurilor din aprilie care au compromis roada cu aproximativ 40 la sută. „Zăpada a fost până la brâu, s-au rupt florile și am pierdut o bună parte din roadă”, a spus Gheorge. 

De ce a ales să cultive mure?

Inițial fermierul planifica să planteze și câteva soiuri de viță de vie de masă. Însă, după ce a făcut calculele respective, a decis să se axeze doar pe mure. Potrivit lui Gheorghe este mult mai benefic pentru un agricultor să planteze mure, productivitatea la hectar fiind mai mare, la fel ca și prețul pomușoarelor.

Gheorghe Trifan apreciază colaborarea cu Asociaţia Obştească „Pomuşoarele Moldovei” în cadrul Proiectului Proiectul AMIB, finanțat de fundația HEKS-Moldova, dar și cu Agenția Națională de Dezvoltare Rurală ACSA, datorită cărora a dezvoltat multe cunoștințe în ceea ce ține de creșterea pomușoarelor, dar și a stabilit relații utile pentru a-și comercializa producția.

„Lucrăm această livadă doar doi oameni și nu deținem tehnică agricolă. Dacă aș avea mai mulți angajați, aș planta mure încă pe opt hectare pe care le dețin. Eu sunt agricultor și producător, iar locul meu este aici”, a concluzionat Gheorghe Trifan

Notă: Murele în stare proaspătă pot fi păstrate aproximativ 72 de ore la rece, la o temperatură de +1 - +4 grade, și circa 24 de ore, la 8 grade și mai mult.