/ Producătorul Autohton view 910

Pe teritoriul Portului internațional „Giurgiulești”, grupul Trans-Oil din Moldova, va construi o fabrică de procesare a semințelor de floarea-soarelui. Aceasta va avea o capacitate de 700 de tone într-un interval de 24 de ore. Construcția ar urma să fie finalizată estimativ la începutul anului 2021.

În cadrul proiectului vor fi utilizate cele mai moderne tehnologii, care există în prezent. Noile capacităţi de producere vor permite de majorat volumul exportului producţiei finite - ulei vegetal, în loc de materie primă - seminţe de floarea soarelui. Ca producție conexă fabrica va produce fosfatide (folosite intens în industria alimentară), precum și cenușă (folosită de fermieri pentru îmbunătățirea caracteristicilor solului).

Conform directorului companiei, Vaja Jhashi, urmează să fie pusă în funcţiune o linie pneumatică independentă pentru grâne ce are o lungime de 515 metri şi o capacitate de transport de 250 t pe oră, și va uni ambele terminale ale grupului din port. După realizarea acestui proiect, terminalele Trans Oil Group din portul Giurgiuleşti vor putea asigura trecerea a 1,6 mil. tone metrice pe an. Această linie pneumatică pentru culturi cerealiere este un proiect unic nu doar pentru Moldova, dar, în genere, în spaţiul european şi asiatic.

Grupul Trans-Oil din Moldova, înglobează peste 20 companii de pe piața cerealelor și oleaginoaselor, cei mai mari producători de ulei, dar și cele mai mari elevatoare și terminale de transbordare din Moldova. Este în prezent, cea mai mare companie de pe piaţa cerealelor şi oleaginoaselor din țară și mai are două fabrici de procesare a semințelor de floarea-soarelui. Una este situată la Bălți, iar cea de-a doua - la Ceadâr-Lunga.

sursa: moldpres.md