Membrii Confederaţiei Naţionale din Republica Moldova a Patronatelor sunt nemulţumiţi de noile prevederi ale politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Mai exact, aceştia se pronunţă împotriva majorării Taxei pe Valoare Adăugată la zahăr, de la 8% la 20%, informează Publika.md

Potrivit lor, aceste măsuri ar putea duce la invazia pe piaţa autohtonă a zahărului de contrabandă. De asemenea, oamenii de afaceri nu acceptă să plătească, de anul viitor, primele cinci zile din concediul medical al salariaţilor. În acest sens, CNP solicită excluderea acestor amendamente din proiectul politicii bugetar-fiscale.

„Unicul argument ţine de necesitatea introducerii unei egalităţi fiscale. Practica internaţională demonstrează că sunt multe ţări care au reducere de TVA la producţia agricolă. Acesta este un mecanism de a spori producţia autohtonă şi permite să nu fie majorate preţurile produselor agroalimentare. Actualul TVA redus la zahăr cât de cât reţine contrabanda cu zahărul din Ucraina şi invazia pe piaţa autohtonă a celui din trestie”, a declarat Alexandru Slusari, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor din Agricultură şi Industria Alimentară.  

Slusari a mai menţionat că aceste măsuri vor duce la decapitalizarea ramurii, iar agricultorii vor fi nevoiţi să recurgă la creditare pentru a achita Taxa pe Valoare Adăugată.

La rândul său, preşedinte Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Leonid Cerescu, susţine că dacă acest amendament va trece de Parlament, producătorii de sfeclă de zahăr vor fi nevoiţi să-şi stopeze activitatea.
Autorităţile califică declaraţiile Patronatelor drept presiune.

"Conferinţa de astăzi este un lobby, pe de o parte obraznic, al doilea, foarte stângaci în favoarea unui agent economic. Guvernul vine cu o poziţie, care, au recunoscut-o şi agricultorii, va însemna nişte cheltuieli din bugetul de stat, dar va aduce ordine", a declarat Veaceslav Ioniţă, peşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe

Săptămâna trecută, reprezentanţii mediului de afaceri au părăsit, în semn de protest, o şedinţă de la Ministerul Economiei. Angajatorii s-au arătat indignaţi de faptul că Executivul nu s-a consultat cu ei la elaborarea politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor.

sursa: recolta.eu