/ Producătorul Autohton view 750

Practicarea oricărui sport aduce numeroase beneficii, însă atunci când activitățile sportive au loc în aer liber beneficiile sunt și mai mari, atât la nivel fizic, cât şi psihic sau chiar social. Sportul în aer liber ne ajută să ne integrăm mai bine în mediul din care facem parte, iar mecanismele de funcționare a organismului se activează la capacitate maximă, sângele pompat punând toate organele la lucru.

Sportul în aer liber diferă față de cel din sala de fitness. Antrenamentele variază în funcție de locul ales, iar condițiile meteo ne pot supune organismul unor noi provocări, astfel accentul punându-se pe echilibru, coordonare, forță și rezistență. De asemenea, studiile arată că atunci când facem antrenamente în aer liber, vremea frumoasă ne motivează și ne binedispune, astfel avem mai multă energie și ardem mai multe calorii.

Cele mai importante sporturi practicate afară sunt jogging-ul, plimbările cu rolele și cu bicicleta, tenisul, precum și sporturile de echipă. Desigur, pentru a ne simți bine și comod, trebuie să fim îmbrăcați corespunzător, de aceea se recomandă să purtăm haine care elimină transpirația, permit pielii să respire și reglează temperatura corpului. De asemenea, expunerea la soare ajută organismul să producă vitamina D, cu menţiunea să ne acoperim zonele sensibile, ochii şi capul.

Cum trebuie să ne îmbrăcăm pentru jogging și ciclism

Pentru activitățile sportive de afară, antrenorii de fitness recomandă să purtăm șosete din bumbac, pentru ca pielea să nu sufere după transpirație. Atunci când alergăm presiunea este pusă pe picioare, iar pantofii sport trebuie să fie de calitate, pentru ca piciorul să fie în siguranță. Pantalonii și tricourile trebuie să fie din materiale ușoare, care permit corpului să transpire, dar fără să se vadă la suprafață. Acest lucru înseamnă ca putem transpira în voie, dar în același, ne vom simți uscat. Pantalonii trebuie să fie preferabil scurți, pentru a împiedică unele răni cauzate de frecare. Femeile trebuie să poarte și o bustieră, pentru a evita eventualele dureri ale sânilor.

Pentru ciclism sunt foarte importanți pantalonii speciali care au câteva trăsături de bază: faptul că se mulează pe picior, micșorând rezistența la înaintare și oferind o oarecare protecție în cazul unei căzături, și faptul că au o întăritură în zona șezutului, numită bazon, care va face poziționarea pe șa mai plăcută. Pantalonii de ciclism sunt atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cei pentru femei sunt mai strâmți în zona brâului și sunt, de obicei, mai scurți.

Tricoul de ciclism este asemănător altor tricouri destinate activităților sportive, fiind realizat din poliester, dar diferă de acestea prin faptul că este mai strâns pe corp, tot din rațiuni aerodinamice. Tricourile destinate doamnelor au brâul mai strâns și zona pieptului mai voluminoasă, din motive obiective care țin de anatomie. Tricourile de ciclism sunt făcute din material sintetic pentru a elimina umezeala.

Opțional cicliștii pot utiliza mănuși speciale sau căști pentru protecția capului.

Nu prea avem haine pentru sport în aer liber, dar avem biciclete fabricate în Moldova

Studiind piața locală, am constatat că nu prea există producători autohtoni care oferă haine pentru activitățile sportive în aer liber, mai ales pentru perioada rece a anului. În perioada caldă a anului însă, pot fi ușor folosiți pantalonii sport (leggings) produși de mai multe branduri locale: Aimo, Maicom, Vasconi, Iuvas, Innko Sport și tricourile sau maletele pentru dame de la Aimo. La Iuvas, Ravetti și Innko Sport mai găsim și bustierele (sport bra). Mai rău stăm cu hainele și echipamentele pentru ciclism, care de cele mai multe ori suntem nevoiți să le procurăm de la brandurile internaționale.

Compania Andrei Tchmil Bike Company (Masterteh SRL) este primul și deocamdată unicul producător de biciclete din Moldova. Fondatorul întreprinderii este Andrei Tchmil, un ciclist de renume – campion al Moldovei și URSS, câștigător al Cupei Mondiale în rândul profesioniștilor. Compania oferă mai multe tipuri de biciclete de diverse categorii, în funcție de diametrul roților. Aici găsim mountain bike-uri competitive, Trekking și City bike-uri de cea mai înaltă calitate, Off-Road și biciclete pentru copii, special construite pentru a putea fi folosite zilnic. Se produc și biciclete pentru dame, ușoare, elegante, unele modele având și coșuri pe portbagaj.

Madein.md recomandă să susțineți producătorii autohtoni, chiar și atunci când faceți sport.