/ Producătorul Autohton view 7579

Congelarea este o metodă modernă de conservare care ne permite să păstrăm substanțele nutritive din fructe și legume. Datorită proceselor tehnologice moderne, acestea sunt înghețate imediat după ce au fost culese, la un interval de câteva ore, iar vitaminele și mineralele sunt păstrate în condiții optime. Acest proces ne permite să stocăm fructele și legumele pentru mai mult timp pentru a le folosi atunci când avem nevoie, în cantitatea pe care o dorim.

Pe lângă faptul că legumele și fructele congelate ne aduc, în principiu, același aport nutritiv valoros pe care ni-l oferă produsele proaspete, varianta congelată a acestora ne poate face viața mai ușoară. Datorită congelării avem acces la fructele și legumele preferate pe tot parcursul anului, le găsim mereu în supermarketuri, sunt adesea mai ieftine decât aceleași produse în varianta proaspătă și rezistă în congelator pentru o perioadă mai lungă de timp decât cele proaspete.

În industria alimentară se întâlnesc mai multe procedee de congelare (în curent de aer rece, prin contact cu suprafeţe metalice reci, prin contact direct cu agenţi intermediari sau criogenici) însă pentru fructe și legume cea mai răspândită metodă este congelarea cu șoc termic, care asigură reducerea rapidă a temperaturii în miezul produselor pentru a le păstra intacte caracteristicile organoleptice. Produsul este adus la temperaturi reci într-un timp foarte scurt, ceia ce permite formarea de cristale de dimensiuni mici în interiorul acestuia, aceasta fiind o condiție pentru a obține un produs mai sănătos.

Producătorii locali de fructe și legume congelate

Kardel

Companie ce utilizează metoda de congelare - șoc, o metodă de conservare naturală, care păstrează gustul și structura produsului original. Fructele și legumele nu se scurg și nu pierd forma, totodată păstrând aproape toate substanțele biologic active. În producția congelată nu se acumulează condensatul, ca la înghețare în frigider, iar fructele și legumele nu se lipesc între ele. Compania Kardel oferă o mare varietate de fructe și pomușoare congelate: piersici, caise, prune, vișine, coacăză neagră, căpșuni, aronie, cătină, etc., lgume congelate: dovleac, mazăre, cartofi, spanac, sparanghel, broccoli, roșii, etc, precum și diverse mixuri pentru supe, tocane și garnituri.

Alfa- Nistru

Întreprindere care deține marca comercială „Vis” și oferă legume, pomușoare și fructe congelate rapid după o metodă care permite păstrarea produselor pe un termen de până la 12 luni. Perioada din momentul culegerii până la procesarea și congelarea produselor durează mai puțin de două ore. Alfa-Nistru oferă caise, zmeură, coacăză neagră și vișine congelate, precum și mazăre, porumb sau diverse mixuri din legume.

Tiferet

Întreprindere din orașul Căușeni, uzina căreia se află la doar câțiva kilometri de plantațiile pe care cresc fructele și pomușoarele, ceea ce permite congelarea produselor îndată după ce acestea au fost culese. Compania Tiferet oferă piersice, caise, prune, vișine, căpșună, zmeură, coacăză neagră, cătină și măceș congelat.

Pomrubus

Întreprindere agricolă gestionată de Irina Pompuș-Mura care cultivă 6 soiuri de mure, dintre care cel mai răspândit e Thornfree, pe o suprafață de 1 hectar. O parte din cele aproximativ 10 tone cultivate pe an, merg la congelare. Este utilizată de asemenea metoda șoc, iar procesul are loc la o temperatură de -40 °C. Murele congelate pot fi păstrate timp de doi ani la -17-18 °C.

TIM

Gospodărie țărănească din satul Andrușul de Jos, raionu Cahul, în cardul căreia, de asemenea se cultivă mure de soi Arapaho, Triple Krown și Tayberry. La TIM produsele sunt congelate după aceiași tehnologie șoc, la o temperatură de -40 °C. Anual aici se produc circa 7 tone de mure congelate.

Lolly Berry

Unicul crescător de afine din Republica Moldova. Soiurile au fost achiziționate din Polonia și se numesc Duke, Bluecrop, Bluegold, Brigitta. De curând producătorul a început să ofere și afine înghețate, după aceiași tehnologie de congelare rapidă.

Echipa Madein.md a realizat și o recenzie a fructelor congelate ce se produc în Moldova, pentru a vedea cât de bine îsi păstrează ele proprietățile după ce au fost dezghețate și care este deosebirea dintre fructele congelate industrial și cele în condiții de casă:

sursa foto: byrneshec.org