/ Producătorul Autohton view 1478

Animalele de companie sunt una dintre marile bucurii ale vieţii. Când ne întoarcem acasă după o zi stresantă la locul de muncă, este foarte plăcut când ne aşteaptă în pragul uşii un prieten patruped. Animalele sunt acelea care ne învaţă compasiunea şi iubirea necondiţionată.Ele joacă și un rol important în viața copiilor, contribuind la dezvoltarea unor calităţi şi trăsături de personalitate, pot fi un sprijin în momentele de criză ale copilului şi îl pot ajuta să-şi îmbunătățească comunicarea.

Fie că vorbim despre câini, pisici, păsări, rozătoare sau reptile, ne dorim să menținem fericite și sănătoase animalele pe care le iubim, de aceea încercăm să le oferim hrană de calitate și accesorii care le vor face viața mai veselă și mai interesantă.

Echipa Madein.md a relizat un mic studiu de piață, încercând să identifice ce produse și accesorii pentru animale de companie ne oferă producătorii autohtoni.

Produse pentru câini și pisici

Compania Ecofruct din satul Iurceni, raionul Nisporeni este prima din Republica Moldova care a început să producă umpluturi organice pentru toaletele pisicilor din peleți de lemn, EcoSanCat. Umplutura oferită este un produs ecologic, realizat în exclusivitate din rumeguș, fără adaos de impurități și alte substanțe. Această umplutură este absolut sănătoasă atât pentru pisicile de companie, cât și pentru mediul casnic. Granulele de lemn presate, cu un diametru de 6-8 mm, absorb bine lichidul și mirosul. Prețul umpluturilor de la producătorul local este de două ori mai mic decât pentru cele de import.

Brandul autohton Nikoli (creator Nicoletta Struna) produce o mare varietate de căsuțe moi pentru câini și pisici, precum și culcușuri sau perne care pot fi personalizate. Produsele sunt fabricate din materie primă de calitate, sunt ușor de curățat, de întreținut și cu siguranță sunt foarte utile în casele celor ce au căței de talie mică sau pisici.

Irina și Anatol Pugaci din Chișinău, încă din anul 2015 au început să confecționeze căsuțe pentru pisici și obiecte destinate ascuțirii ghearelor. Astfel pisicile dispun de un spațiu multifuncțional propriu, care le-ar satisface toate nevoile. Materia primă utilizată la confecționaea acestor produse este iuta, blana artificială, spuma de cauciuc, PFL și plăcile agromerate din lemn. Toate lucrările sunt efectuate manual.

Hrană pentru păsări și rozătoare

Compania Chira-Prim SRL din Chișinău, pe lângă faptul că este distribuitor de produse pentru câini și pisici de origine italiană, a lansat o linie de producere a hrănii pentru chinchilla, iepuri decorativi, hamsteri și cobai, precum și a amestecurilor de cereale pentru papagali și alte păsări de casă. În componența acestora găsim ovăz, sorz, semințe de dovleac, porumb, hrișcă, semințe de in și alte ingrediente folositoare. Compania a sponsorizat în mod repetat diverse expoziții cu alimente pentru câini și pisici și lucrează cu mai multe pepiniere din țară.

Acvarii fabricate în Moldova

Compania autohtonă Aqualex activează pe piață locală de circa 15 de ani și este specializată în fabricarea acvariilor la comandă, în crearea ambianțelor subacvatice, precum și în creșterea comercializarea peștilor de acvariu. Aici se produc și acvarii mari, integrate în mobilă, care pot varia de la o capacitate de la 300 și până la 1600 de litri.

Un alt producător local care confecționează acvarii la comandă, este Dr.Fish SRL. Se oferă servicii de proiectare, confecționare, montare și design a acvariilor de diverse mărimi, inclusiv a celor integrate în mobilă. Printre clienții companiei se numără diverse întreprinderi, organizații și localuri de agrement din capitală.

Și în cadrul magazinului ZooTerra din Chișinău funcționează un atelier specializat în confecționarea acvariilor și a terariilor la comandă. Produsele pot fi de orice formă și mărime, iar adițional se oferă servicii de mentenanță și reparație.

Chinchilla ca animal de companie

Deși, cu regret, în multe cazuri, aceste animale sunt crescute pentru blana lor deosebit de frumoasă, în Moldova există o companie care se ocupă de creșterea chinchillelor ca animale de companie. Brandul Chinchilla Lux oferă animale de culorile Gri Standard și Black Velvet, hrană specială pentru chinchilla, consultanță și accesorii necesare pentru întreținere.