Tamara Șchiopu este biolog, nutriționist, specialistă în marketing agricol și autoarea câtorva cărți de rețete culinare. Deși locuiește de mai mulți ani în Marea Britanie, dumneaei revine cu regularitate în Republica Moldova, unde este implicată în așa campanii ca EcoLocal și Târgul de Post Vegan Show. În cadrul rubricii Madein.md “Puncte de Vedere” am realizat un interviu-chestionar cu doamna Șchiopu pentru a afla care sunt preferințele și părerile dumneaei cu privire la produsele fabricate în Moldova.

Unui cetățean străin care se află la moment în Moldova, aș recomanda un produs de sezon cum ar fi cireșele sau căpșunile.

Tamara Șchiopu

Care este ultimul produs autohton consumat?

Chiar acum am consumat un prânz delicios, delectându-mă cu un sandwich cu rucola proaspătă, crescută aici în Moldova. Este un produs popular în toată lumea, dar care cu părere de rău nu este prezent în registrul autohton de culturi agricole. 

Ce produs autohton ați recomanda unui străin?

Unui străin aș recomanda orice produs autohton care este la moment în sezon. Nu aș recomanda niciodată o roșie care nu s-a copt în natură sau carne de pui care nu corespunde perioadei date. Deoarece acum este sezonul de căpșune sau cireșe, cred că anume aceste produse le-aș recomanda unui cetățean străin care se află la moment în Moldova.

Cum ați aprecia produsele autohtone alimentare în comparație cu cele de import?

De fapt ca și în oricare țară există produse de calitate mai înaltă și așa-zisele produse de duzină. Sunt produse crescute artizanal, în cantități mai mici, cu foarte multă grijă pentru sol pentru biodiversitatea din jur și sunt produse crescute en mass, în volum, pentru câștig. Este o problemă caracteristică și altor state.

Cu referire la produsele procesate aș vrea să spun că producătorii mari au toate resursele necesare pentru a procesa și ambala calitativ produsele lor, în schimb companiile mai mici au multe neajunsuri la acest capitol: deseori produsele sunt foarte gustoase, conțin multe elemente nutritive, dar nu au prezentarea corespunzătoare, nu sunt păstrate în condițiile necesare, fapt ce deteriorează calitatea lor. Trebuie de privit calitatea ca un ansamblu vast de elemente și caracteristici.

Văd o schimbare în bine a calității produselor moldovenești în ultimii ani, în primul rând datorită comunicării mai intense, mai apropiate între producători și consumatori.

Tamara Șchiopu

Cum vi se pare raportul calitate/preț a produselor autohtone?

Cred că este un raport just. Bineînțeles că sunt cazuri când produse de calitate proastă se vând la un preț mult mai înalt, iar cele de calitate înaltă se vând la prețuri mici, dar în acest caz factorul de bază îl reprezintă raportul dintre cerere și ofertă.

Ce produse moldovenești ați văzut în timpul vizitelor în alte state?

Ultima dată am văzut nuci moldovenești într-un supermarket de elită din Marea Britanie. Tot în acest magazin, cândva se vindea un tip de ciocolată engleză “Green and Black”, un produs foarte bun, una din varietățile căruia conținea cireșe de origine moldovenească. Cunoscând pe proprietarul acestei afaceri am aflat că cireșele vin de la Hâncești și au certificate Eco.

De asemenea am văzut și vinuri, dar din păcate nu erau de cea mai bună calitate: erau vinuri de duzină, fortificate, cu conținut mare de zahăr și alcool, fiind comercializate în magazinele pentru migranți. Probabil făceau parte din partida vinurilor ce înainte mergeau spre est.

Vedeți o schimbare în calitatea produselor autohtone în ultimii ani?

Da, văd o schimbare spre bine care se datorează nu neapărat faptului că producătorii au devenit mai bogați și au investit mai mult în tehnologii, dar în primul rând datorită comunicării mai intense, mai apropiate între ei și consumatori. Expozițiile și festivalurile care se organizează tot mai des, ajută producătorii să interacționeze direct cu consumatorii și să obțină un feedback direct ca pe viitor să-i ajute să-și perfecționeze produsul.

Cred că ar fi oportun să creștem pe teritoriul Moldovei leguminoase Eco, cum sunt lintea, fasolele sau bostanul, culturi care sunt susținute de solurile noastre și care sunt foarte benefice pentru biodiversitate și sănătate.

Tamara Șchiopu

Care este vinul moldovenesc preferat?

Prefer vinurile seci și spumantele brut. Favoritele mele sunt cele din soiurile Pinot Gris sau Feteasca.

Cum credeți poate Moldova deveni un promotor important al agriculturii ecologice?

În cadrul țării da, iar peste hotare acest lucru este mult mai dificil. Am impresia că în Moldova se pun accente greșite la acest capitol, evidențiindu-se așa produse ca vinul, fructele sau legumele, care sunt supuse unei concurențe enorme pe plan internațional. Cred că ar fi oportun să creștem pe teritoriul Moldovei leguminoase Eco, cum sunt lintea, fasolele sau bostanul, culturi care sunt susținute de solurile noastre și care sunt foarte benefice pentru biodiversitate și sănătate. De asemenea ele sunt la mare căutare în Europa.

Ce produs moldovenesc vă lipsește cel mai mult în Marea Britanie?

Făina de porumb. Este un produs foarte bun și sănătos, și plus la asta îmi place foarte mult mămăliga. De câte ori vin în Moldova, întotdeauna îmi cumpăr 2-3 kg de făină de porumb ca să o iau cu mine încolo.