A fost dat startul primei zile în cadrul acțiunii „Redescoperă Vinul Moldovei. O Legendă Vie” , organizată și finanţată de Proiectul USAID CEED II, în colaborare cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

La data de 22 septembrie, dis-de-dimineață, echipa de bloggeri și jurnaliști entuziaști au pornit spre vinăria din Nisporeni, care se află pe teritoriul Școlii profesionale din Nisporeni. Ion Luca, proprietarul vinotecii Carpe Diem-wine shop & bar, a întâmpinat echipa călduros și a povestit despre legătura dintre Școala profesională de la Nisporeni și vinăria „Crescendo”.

Ion Luca a remarcat faptul că școala mai are un proces de producere de ceva vreme încoace, pe lângă cel de bază, de a crește, „produce” specialiști în viticultură, al doilea proces este fabricarea vinului „Crescendo”. Astfel, un aspect important este evoluția mare care s-a produs în ultimii ani în sistemul de învățământ al școlii, datorită suportului Guvernului Austriei, și anume, introducerea practicii, nu doar teorie și elaborarea noilor materiale didactice, fiind înlocuite cele din perioada sovietică. Astfel, vinurile „Crescendo” pot fi numite și un brand al Școlii profesionale din Nisporeni.

Bloggerii și jurnaliștii au degustat vinurile extraordinare chiar în crama ce se află în vecinătatea edificiului școlii, în care, se simțea atmosfera de lucru și o aromă gustoasă de strugure aflat în proces de fermentare. Ion Luca a vorbit despre un aspect important pentru un vin bun, anume transportarea strugurilor, pe care ei o fac cu mare acuratețe. Strugurii sunt plasați în coșuri sau lăzi, pentru a păstra toate bobițele întregi și sănătoase, ca mai apoi, să fie desciorchinați și presați.

Vinurile „Crescendo” sunt tinere pe piața vinicolă, însă, toți cei prezenți au apreciat calitatea foarte înaltă a acestora, unii din ei chiar au descoperit un nou vin preferat. Anul acesta vinurile s-au bucurat de primul export în Germania și deja se preconizează un al doilea. Vinurile „Crescendo”, inclusiv a micilor producători, de regulă, sunt comercializate în magazinele specializate, gen Carpe Diem-wine shop & bar sau Horeca.

P.S. Echipa, în timpul degustării, a servit un rose excepțional, care este și primul rose din Moldova, fabricat din strugurii autohtoni, feteasca neagră.

P.P.S. Diseară dragi cititori, vă vom delecta cu o frumoasă legendă veridică a Castelului și vinăriei Mimi.

 

Foto credit: Dumitru Brînzan.