/ Producătorul Autohton view 2551

Moldova este o destinație recunoscută pentru turismul vitivinicol, iar vinul și tradițiile milenare în vinificație sunt motorul ce impulsionează dezvoltarea întregului sector turistic. În ultimii ani, țara noastră a fost vizitată de peste 175 de mii de turiști străini și locali, iar numărul vinăriilor care dispun de comoditățile necesare pentru găzduirea lor a crescut de la 9 la 18. Datorită programelor implementate pentru accelerarea turismului vitivinicol în Moldova, producătorii locali au beneficiat de suport pentru amenajarea sălilor de degustare, expertiză de design pentru spațiul de turism, dar și pentru identitatea corporativă.

Mai jos vă propunem să faceți cunoștință cu o parte din vinăriile locale mari, de tradiție, care pe parcursul ultimilor ani au înregistrat progrese semnificative, devenind actori importanți ai sectorului vitivinicol din Moldova. Producerea vinurilor la multe din aceste întreprinderi a început încă pe timpul URSS, iar utilajele și tehnologiile folosite altădată au fost intergrate și adaptate la cerințele moderne, acești producători reușind să reînvie și chiar să salveze echipamentul de producție și infrastructura, ajustând-o la standardele de calitate specifice viticulturii de azi.

Vinăria Hîncești

În anii 2014-2015 un grup de investitori privați au decis să relanseze renumitul producător de cândva, au investit în tehnologii moderne, i-au reangajat pe majoritatea foștilor lucrători și au început să achiziționeze materie primă. Deși inițial au fost nevoiți să se ocupe doar de comercializarea vinului în vrac, cu timpul au reușit să acumuleze cunoștințele și expertiza necesare pentru relansarea producției de vinuri îmbuteliate, învățând de la unul dintre cei mai buni experți regionali, Lorena Deaconu-Stoian, oenolog cu renume și șef-adjunct al operațiunilor de producție la Cramele Halewood” din România. Rezultatele nu s-au lăsat mult așteptate.

Podgoria Vin

Aflată în satul Lingura, raionul Cantemir, până nu demult întreprinderea se axa în principal pe producerea vinului în vrac. Însă cu câțiva ani în urmă a început un proces amplu de modernizare cu obiectivul de a trece de la vinul în vrac la cel îmbuteliat. În anul 2018 crama a lansat seriile Libera și Genesis și a început să câștige primele medalii la concursurile internaționale de profil. Amplasarea favorabila pe traseul Chișinău – Giurgiulești, dar și proximitatea de alte vinării de pe ruta vinicolă de vest, a motivat compania să înceapă să dezvolte infrastructura turistică. În curând, în cadrul complexului de producere urmează a fi amenajată o sală de degustare.

Doina Vin

Situată în satul Răzeni, raionul Ialoveni, afacerea de familie „Doina Vin” are istorie de peste 25 de ani, recent trecând printr-un proces amplu de modernizare „inspirat” de Doina Borș, fiica fondatorului și proprietarului. Vinăria și-a reînnoit baza de vase pentru producerea vinului, precum și echipamentul de răcire, presare și pompare a acestuia. În perioada 2014-2018, vinăria a înregistrat un salt la capitolul calitate și a lansat 4 game noi: 6n, Artitude, Perla Neagră, Bona Flores, care au fost distinse cu medalii la concursurile locale și internaționale. Vinăria dispune de o plantație de viță de vie pe o suprafață de 150 de hectare.

Vinăria Agrici

O afacere de familie din satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni, ce aparține soților Efim și Nadejda Agrici și celor trei fiice ale lor, Ala, Tatiana și Felicia. Temelia vinăriei a fost pusă în anul 1958. Pe parcursul a 60 de ani aici a fost produs și comercializat doar vin în vrac. În anul 2000, capul familiei, Efim Agrici, a cumpărat vinăria și a dat start modernizării. Procurând strugurii procesați de la fermierii din zonă, vinăria contribuie la păstrarea locurilor de muncă în mediul rural și chiar susține o echipă locală de fotbal. Începând cu 2016, Agrici Wine și-a reorientat strategia și a început să producă vin îmbuteliat, produs cu o valoare adăugată mai înaltă. Astfel, în 2019, la doar 2 ani de la îmbutelierea primei sticle de vin, Agrici Wine își exportă produsele în UE și China. Vinăria este în proces de reconstrucție cu scopul de a deschide ușile turiștilor și va fi inclusă în viitor pe traseul turismului vinicol.

Vinăria Sălcuța

Fondată în 1995 în incinta unei vechi fabrici de vinuri, crama Sălcuța și-a reformat complet modelul de afacere. Vinăria și-a modernizat linia de producere, iar acum vinde vinuri îmbuteliate de calitate, anual producând peste 8 milioane de litri de vin pe care le exportă. Întreprinderea este amplasată în sud-estul ţării, în satul Sălcuţa, raionul Căuşeni, în regiunea vitivinicolă Ştefan Vodă.

Vinăria din Vale

Una dintre cele mai proeminente întreprinderi vitivinicole, cu plantaţii de vii proprii impunătoare de peste 1000 ha și un sortiment de vinuri variat. Acestea provin din zona Valului lui Traian, regiune cu indicație geografică protejată, amplasată în sudul Moldovei. Podgoriile se disting printr-o climă favorabilă și soiuri fertile și asigură personalitatea și calitatea ireproșabilă a strugurilor. Plantaţiile companiei cuprind soiuri Europene tehnice de struguri cum ar fi: Cabernet-Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Traminer, Muscat, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc; precum şi soiuri locale: Feteasca Albă, Feteasca Neagră.

Vinuri de Comrat

Una din cele mai vechi și experimentate vinării din UTA Găgăuzia, care în anul 2016 a demarat un amplu proces de modernizare a utilajului și metodelor de producere a vinului. Vinuri de Comrat a beneficiat și de consultanță în vinificație, iar ca rezultat, în doar 3 ani compania a reușit să ridice nivelul calității la înălțimi fără precedent cu peste 20 medalii câștigate la concursurile internaționale. În august 2018 vinăria a lansat oficial componenta turistică.

Aceste vinării au fost vizitate în cadrul turului vinicol „Redescoperă Drumul Vinului”, care s-a desfășurat la inițiativa Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și al Oficiului Național al Viei și Vinului.