CHIŞINĂU, 12 iulie – Novosti-Moldova. Producătorii agricoli din Moldova se pronunţă împotriva deciziei autorităţilor de a majora TVA de la 8% pînă la 20%, transmite agenţia Novosti-Moldova.

Agrarienii sînt susţinuţi împotriva politicii Ministerului Finanţelor faţă de producătorii agricoli şi de Federaţia Naţională a patronatelor agriculturii şi industriei alimentare a RM.

 „Din cauza acestor măsuri vom suferi nu numai noi, producătorii agricoli. Bugetul ţării va pierde circa 100 milioane de lei. Cine va cîştiga de pe urma acestui fapt? Aceste măsuri vor duce la decapitalizarea agrarienilor, creşterea substanţială a preţurilor la produsele agricole, la economia tenebră şi creşterea nivelului corupţiei. Autorităţile, probabil, nici nu aveau de gînd să pătrundă în problemele sectorului agricol. Producătorii agricoli vor fi constrînşi să scoată mijloace băneşti din circuit, ca să plătească TVA”, - a declarat joi jurnaliştilor Alexandru Sliusari, preşedinte al Federaţiei Naţionale a patronatelor din agricultură şi industria alimentară a RM.

 Potrivit spuselor lui, „majorarea TVA este o catastrofă pentru agrarieni”.

 „Autorităţile urmează indicaţiile FMI şi nu iau în calcul, ce se întîmplă de fapt în ţară şi cu ce dificultăţi se confruntă producătorii agricoli. Majorarea impozitului este nocivă pentru fermieri”, - a adăugat Sliusari.

 „Această majorare fabuloasă a impozitului va lega mîinile agrarienilor. Autorităţile au luat măsuri fatale. Sectorul agricol este instabil. Noi nu avem posibilitate să prezicem cantitatea de roadă, deoarece asupra acestui fapt influenţează o mulţime de factori şi, în primul rînd, condiţiile meteo. Seceta a cauzat un prejudiciu serios livezilor. Anul curent recolta s-a redus cu 10%”, - a menţionat Petru Stratan, director executiv al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”.

„Ne-am adresat cu propunerile noastre în legătură cu aceasta deputaţilor în Parlament, ne-au ascultat, dar n-am fost auziţi. Noi am prezentat autorităţilor spre examinare tabloul obiectiv, real, care este starea de lucruri în sectorul agrar. Spre marea noastră uimire politicienii n-au ţinut cont de spusele noastre, continuă să se „aplece” sub cerinţele FMI”, - a explicat Aliona Mondati, expert, preşedinte al Asociaţiei producătorilor şi exportatorilor de cereale.

Ea a adăugat de asemenea că „nu tot ce propune FMI este demn de atenţie, deoarece trebuie să se ţină cont de specificul dezvoltării economice a ţării, condiţiile climatice, meteorologice şi în funcţie de acestea să se promoveze o politică sau alta”.

Proiectul politicii bugetar-fiscale pe anul următor a fost aprobat în lectură definitivă de Parlament seara tîrziu miercuri. Documentul prevede majorarea TVA, în particular, la zahăr de la 8% pînă la 20% fără recuperarea mijloacelor agrarienilor şi la altă producţie agricolă – cu recuperarea de pînă la 60%, precum şi majorarea impozitelor şi accizelor şi implementarea noilor 

sursa: newsmoldova.md