/ Producătorul Autohton view 20546

La nivel de republică, există doar doi mari producători: SA „Lactis” (Rîșcani) și „Lactalis Alba” (Soroca).

Conform datelor actorilor de pe piața de brânzeturi, consumul mediu anual al cașcavalului în Republica Moldova este de aproximativ 4000-4500 de tone.

Cel mai popular cașcaval din Moldova este cel „Rusesc”.

Pe locul doi se situează cașcavalul „Olandez”. El se deosebește de tipul anterior prin gust și textură: este mai tare și mai sărat.

Pe locul trei, la o distanță considerabilă față de primii doi concurenți, se găsește brânza de Poshehon. Ponderea celorlalte tipuri de cașcaval este destul de mică, inclusiv a varietăților populare din Europa – „Edam” și „Gouda” .

În Moldova, 75% din brânzeturi sunt importate, în mare parte din Ucraina și din UE. În ultimii ani poate fi următiră creșterea nivelului de import al brânzeturilor și al altor produse lactate din Belarus.

La nivel de republică, există doar doi mari producători: SA „Lactis” (Rîșcani) și „Lactalis Alba” (Soroca).

Actualmente, SA „Lactis” produce 17 tipuri de cașcavaluri. Pe lângă popularele varietăți „De Rusia” (cu grăsimea de 50%) și „de Olanda” (45%), întreprinderea produce brânzeturi: „De Râșcani” (50%), „Moldova” (50%), „De Prut” (40%), „Luceafărul” (30%), „Gouda” (48%), „Edam” (45%) și „De Poșehonie”. În plus, este preparat cașcavalul „Provincial”, în diferite forme: bastonașe, rotund, cu adjică și becon, cu adjică.

Personalul întreprinderii numără 280 de oameni. Pentru a avea acces la o sursă de materie primă de calitate, SA „Lactis” a deschis circa 90 de puncte de colectare a laptelui în 86 de sate din 7 raioane ale țării.

„Lactalis Alba” SRL reprezintă în Moldova grupul internațional „Lactalis” (Laval, Mayenne, France). Compania importă în țară cașcavaluri franceze de elită (Brie, Camembert, Roquefort). Această întreprindere din Soroca a primit investiții străine în valoare de 17 milioane de dolari, începând din anul 2004. Personalul fabricii numără 220 de oameni.

Întreprinderea se ocupă pe cont propriu de colectarea laptelui. Capacitatea de producție este de șapte tone de cașcavaluri tari per 24h. Sortimentul companiei numără patru tipuri de brânză: „Rossiskii”, „de Olanda”, „Posehonie” și „Edam”.

O altă întreprindere din țară a cărei sortiment de produse include și cașcavalurile tari este Fabrica de unt din Florești, „MilkMark”.

SA „Fabrica de brânzeturi din Cahul” produce, timp de mulți ani, un singur tip de cașcaval tare – „de Estonia”.

Cel mai mare operator de pe piața produselor lactate din Moldova, „JLC Grup”, preferă să opteze pentru importul cașcavalurilor, ocupându-se doar de producția de brânză topită și de suluguni.

Există și câțiva producători mici care se ocupă de producția cașcavalurilor tari după tehnologia olandeză (în mare – „Gauda”), „de Posehon” (Bravilacta), brânzeturi italiene și suluguni.

Totodată, conform spuselor specialiștilor care lucrează în acest domeniu, întreprinderile autohtone de producție de brânzeturi sunt îngrijorați de lansarea pe piață a rețelei „Kaufland”, preconizată pentru anul viitor. Se presupune că reațeaua germană cu renume ar putea invada mica noastră țară cu brânzeturi ieftine de import.

sursa foto: splendidtable.org