/ Producătorul Autohton view 4010

„Barza Albă” sau „Белый Аист” (n.red: Belâi Aist) este un nume care se asociază cu coniacurile moldovenești încă de la mijlocul secolului XX. Aflată la marginea orașului Bălți, societatea pe acțiuni „Barza Albă”, a fost creată pe bazele fostului combinat de vinuri și coniacuri în anul 2000. Întreprinderea continua să păstreze tradițiile și tehnologiile fabricării coniacului veritabil, stabilite cum multe decenii în urmă.

De la un mic punct de prelucrare a strugurilor, stabilit în anul 1944, întreprinderea a ajuns la sfârșitul secolului XX să producă circa 40 de milioane de sticle anual. Astăzi, Barza Albă este unul din cei mai mari producători de băuturi alcoolice în regiune, având o piața de desfacere ce se extinde din Australia până în SUA, incluzând așa țări ca Rusia, întreg teritoriul CSI, Germania, Cehia, China și țările Baltice.

Cele mai cunoscute divinuri sunt: „Belîi Aist”, „Bălți”, „Speranța”, „Bucuria”, „Codru”, „Dragoș Voievod” și altele care au acumulat pe parcursul anilor mai bine de 150 de medalii.

Particularitățile procesului de producere a unui divin la „Barza Albă”

În prezent, întreprinderea nu dispune de propriile podgorii și nici de o linie de producere a vinului. Acesta este procurat de la câteva companii din sudul și centrul republicii, iar la „Barza Albă” totul începe cu faza secundară de prelucrare. Aici, în cisterne de 400 de tone, se acumulează vinul pentru a fi distilat, un proces esențial, pentru că anume de la distilat începe istoria unui divin calitativ.

După distilare urmează, bineînțeles, maturarea în butoaie de stejar, cupajarea, „odihna”, procesele necesare de răcire, filtrarea și în final îmbutelierea.

Butoaiele în care are loc maturarea sunt din Bulgaria și Franța, iar cele în care are loc „odihna” după cupajare au fost asamblate pe loc, lemnul fiind adus încă pe timpul sovietic, din regiunea Crimeea. Aceste butoaie au câte 1700-1800 decalitri fiecare.

Fiecare butoi este însoțit de propriul pașaport care conține datele despre cupaje: anul producerii, gradul de alcool, densitate, etc.

Unele divinuri se maturează în cisterne în care se pune doaga de stejar. Este un procedeu folosit doar pentru divinurile ordinare, cu o vârstă de până la 5 ani.

Apa și Colierul de zahăr

La crearea cupajelor, apa joacă un rol esențial, iar la „Barza Albă” ea este de cea mai înaltă calitate. Având tehnologii suedeze de procesare, aici se obține apa dedurizată – o apă adusă la o duritate optima de 0,2 grade.

Un alt ingredient ce poate fi utilizat la cupajare este colierul de zahar, adică un zahăr ars care oferă e o culoare mai închisă. Acest produs influențează mai mult culoarea divinului (care la Barza Albă este mai închis decât la Kvint, de exemplu) și mai puțin gustul, pentru că se utilizează maxim 15 miligrame la litru. Zahărul este local, de calitate superioară, fiind procurat din nordul republcii, de la compania Suedzucker.

Unul din cele mai mari stocuri de divinuri „bătrâne” din Moldova

În secțiile întreprinderii se păstrează în jur de  300 mii decalitri de distilat, compania dispunând de unul din cele mai mari stocuri din țară. Aici se află butoaie ce se păstrează din anul 1955, 1964 sau 1967. Aceste probe sunt ținute pentru a fi utilizate la fabricarea divinurilor de tip XO și XXO. De exemplu, din distilatele ce provin din 1967 au fost create divinurile: „Prezident” – 50 de ani și „Dragoș Voievod” – 40 de ani.

Notă: În republica Moldova doar 4 companii au capacitatea de a produce divinuri de 50 de ani: Barza Albă, Kvint, Aroma și mai recent Călărași.

Cupajoare gigant

Tot aici, la Bălți putem găsi niște cupajoare imense, cu o capacitatea de 19215 decalitri, adică 192 de tone. Astfel de cisterne au un rol foarte important. Ele permit întreprinderii să producă o serie de divin în cantități mari, pentru că după cum știm realizarea unui cupaj identic de mai multe ori e practic imposibilă. În mediu compania produce circa 400.000 de sticle dintr-un cupaj sau altul, iar aceste cisterne permit ca volumul unui tip de divin produs să fie și mai mare.

Notă: La fabricarea unui divin, pe lângă procesul de cupaj, mai poate exista și procesul de egalizaj, care reprezintă un amestec din produse finite, adică din divinuri deja gata.

Răcirea cupajelor

Într-o încăpere separată are loc procesul de tratare cu frig a cupajelor. Acesta stimulează procesul de schimbare a temperaturii, iar în rezultat divinul devine mai stabil, capătă o culoare mai aurie, i se conferă un luciu natural, iar cu timpul mai greu sedimentează. Temperatura în această încăpere este de aproximativ -10 grade celsius.

Cea mai de preț comoară a întreprinderii „Barza alba”

Tot în cadrul întreprinderii de la Bălți există o sală specială în care se păstrează o colecție unică de sticle de divin: aici putem găsi o mare varietate de produse fabricate de „Barza Albă” pe parcrusul întregii istorii, sticle de colecție de la alte companii din Republica Moldova, precum și divinuri unice, cu vechime mare din alte state, în special din spațiul CSI: Georgia, Armenia, etc. Este o colecție extrem de prețioasă, deoarce conține numeroase divinuri care nu se mai produc și nu vor mai fi produse niciodată. Produsele aflate aici nu pot fi vândute. 

Despre faimosul brand „Belîi Aist”

În anul 1978 la Asociația de Producție Bălți au fost obținute primele loturi pilot de coniac „Belii Aist" („Barză albă”), iar în anul 1979, fișa tehnologică a fost perfecționată și apoi transmisă Fabricilor de coniacuri (divinuri) la Tiraspol, Călărași și Chișinău.

În anul 1995, marca comercială „Belii Aist” („Barză albă”) a fost înregistrată după Ministerul Agriculturii și Alimentației a Moldovei, căci pentru a fi eligibil să producă acest divin cu acest brand, era necesară întocmirea unui acord de licență cu Ministerul Agriculturii. Puține întreprinderi primeau o astfel de permisiune, inițial, aceasta o avea doar Combinatul de vinuri și divinuri de la Bălți.

În anii 2000 acest brand a fost naționalizat de stat și de atunci poate fi produs de mai multe companii în baza unui contract de licență. De aceea, în prezent putem găsi „Belîi Aist” fabricat de Aroma sau de întreprinderea „Молдавский Стандарт” (n.red: Moldavsckii Standart) din sudul republicii și desigur, de către S.A „Barza Albă” din Bălți.