/ Producătorul Autohton view 453

În pofida crizei prin care trecem în această perioadă, industria vinicolă din Moldova continuă să se dezvolte vehement. Astfel, pe parcursul ultimilor luni și-au început activitatea trei vinării noi, două dintre ele fiind inaugurate oficial de Ziua Națională a Vinului. Vorbim despre vinăriile: Caragia Winery din Nisporeni, Crama Mircești din satul Mircești, raionul Ungheni și Divus Winery din satul Vorniceni, raionul Strășeni.

Caragia Winery

Vinăria Caragia a fost înființată de Constantin Caragia, care lucrează de mai mult timp în sector vitivinicol, reprezentând diferiți furnizori de utilaje, tehnologii și produse oenologice și a decis să dezvolte propriul brand de vinuri. Primele două produse lansate de vinărie au fost Rose 2019 și Merlot 2016.

Vinul Rose 2019 este un Cabernet Sauvignon (13% alc.) - un vin roz discret, cu arome de fragi și zmeură, cu gust fin și o aciditate plăcută. A fost produs în ediție limitată de 1 440 de.

Merlot 2016 a fost maturat 18 luni în butoi de stejar francez Seguin Morreau, îmbuteliat manual și pus la păstrare în sticlă. Are o culoare rubinie intensă, note de vișine și prune, ciocolată și vanilie. Este un vin sec, cu o concentrație de alcool de 15%. A fost produs, de asemenea în ediție limitată de 540 de sticle.

La moment vinăria este implicată în producerea vinurilor noi, unul din ele urmează a fi Viorica din roada anului 2020.

Crama Mircești

Aflată într-un loc pitoresc, Crama Mircești a fost înființată de vinificatorul Arcadie Foșnea, în prezent, șef de producere la Chateau Vartely, care a decis să-și creeze propria vinărie în satul de baștină. Podgoriile cramei se întind pe o suprafață de 15 ha, iar aici cresc cele mai diverse soiuri: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Saperavi, Cabernet Sauvignon, etc.

Crama este situată pe locul unui fost conac, reconstruit conform unui proiect modern, deasupra beciului unde se păstrează vinurile, se află sălile de degustare, dar și cinci camere de hotel. Secție de producere are o capacitate de 100 mii litri.

Printre vinurile produse de vinărie găsim: Feteasca Neagra/Saperavi 2018, Pinot Noir 2018, Feteasca Regală 2019, Chardonnay 2019, etc.

Vinăria s-a construit timp de 12 ani, lansând câteva produse în această perioadă, dar anume de Ziua Națională a Vinului 2020, a avut loc deschiderea oficială a cramei și a agropensiunii Mircești.

Divus Winery

Tot la începutul lunii octombrie, de Ziua Vinului, a avut loc deschiderea vinăriei Divus, amplasate la circa 35 de kilometri de Chișinău. Noua cramă a fost înființată de Vasile Bratu, un tânăr eonolog care a lucrat în Republica Moldova, România și Franța.

Vinăria dispune de beciuri vechi, de peste 60 ani, cu o capacitate de depozitare 100-120 barriq-uri, iar la moment se construiește o sală de degustare și o zonă de agrement pentru oaspeți.

Vinăria a lansat pe piața primele 5 vinuri: Divus Fetească Albă și Divus Feteasca Regală 2019, vinuri albe, ambele într-o ediție limitată de 850 de sticle; două vinuri roșii, monosoiuri — Cabernet Sauvignon 2019 și Merlot 2019 și un cupaj între Merlot, Cabernet Sauvignon și Saperavi, maturat timp de 12 luni în stejar american, în ediție limitată de 9 402 sticle.

sursă foto: facebook.com