/ Producătorul Autohton view 27934

Germenii și vlăstarii sunt produse ecologice și naturale și chiar dacă arată ciudat sau au un gust neobișnuit, aduc numeroase beneficii organismului uman. Majoritatea germenilor și vlăstarilor sunt alimente vii, ce conțin cantități considerabile de substanțe nutritive, devenind un produs tot mai solicitat de către consumatorii din țară, adepți al unui mod de viață sănătos.

Am încercat să identificăm producătorii de germeni și vlăstari din Moldova și am descoperit că numărul acestora, precum cererea pentru aceste produse este în creștere.

Germinarea semințelor în condiții casnice

În luna februarie 2019, pe piața autohtonă a apărut brandul Bio Eco Alimente, importator de semințe bio pentru germinat de origine italiana și producător de germinatoare – un produs nou și unic pe piața locală.

Germinatorul este un produs igienic și efectiv, fabricat din sticlă și plastic alimentar, care permite efectuarea ambelor faze, de înmuiere și de germinare propriu-zisă.

Cum are loc procesul de germinare: se toarnă 20g de semințe (1,5 linguri) în germinator, se acoperă cu apă curată (filtrată) și se lasă la înmuiat timp de 6-8 ore. Se fixează capacul pe germinator și se scurge apa, după care acesta se pune în poziție de scurgere. Fără a îndepărta capacul, semințele trebuie spălate de 2-3 ori pe zi. Semințele sunt germinate timp de 4-6 zile după care pot fi consumate. Este un produs comod și eficient pentru cei care vor să-și creeze propriile mixuri.

Germinatoarele au apărut deja în vânzare în rețelele de supermarketuri Nr1 (Viaduc (Hypermarket), Ciocana (str. Mircea cel Bătrân, 24) și Râșcani) și pot fi procurate la un preț de 72 lei 50 de bani. Pentru procesul de germinare, Bio Eco Alimente oferă mai multe mixuri de semințe eco de origine italiană la un preț de 30 lei (50g). Germinatorul nu are termen de exploatare și poate fi utilizat până când se defectează.

Cei care preferă mai mult micro-verdețurile (vlăstarii) sau care nu au timpul să se ocupă cu germinarea acasă, pot procura aceste produse de la brandurile: Sănătate'n verde viu, Papa’s Greens și Ador Plants.

Producătorii autohtoni de germeni și vlăstari

Comunitatea Sănătate'n verde viu este gestionată de Lucia Gavriliță, expert în nutriție (health educator), formatoare de opinie și promotor al unui stil de viață sănătos. Doritorii pot comanda germeni de floarea soarelui, lucernă și mazăre, crescuți din semințe certificate ecologic, procurate de la Alexei Micu (brandul ebio.md).Un alt produs este iarba de grâu, din care se poate face smoothie sau suc. Sucul din iarba de grâu este considerat cel mai puternic instrument de detoxifiere a întregului organism. Produsele pot fi cumpărate online pe pagina de facebook: Sănătate'n verde viu și pe blogul cu aceiași denumire.

Dmitrii Pliușcicov, creatorul brandului Papa’s Greens ne propune o mare varietate de micro-plante cum ar fi floarea-soarelui, mazăre, ridiche, muștar, trifoi, lucernă, coriandru, borago, mangold, busuioc, arugula și altele. În curând produsele Papa’s Greens urmează să apară în câteva rețele de supermarek-uri din țară sub formă de amestecuri: Mixul Calsic (floarea-soarelui, mazăre, trifoi și ridiche) si Mixul Spicy (floarea-soarelui, mazăre, ridiche și muștar. La Papa’s Greens este utilizat sistemul hidroponic de creștere a micro-verdețurilor, iar materia primă sunt semințele italiene de la Bio Eco Alimente.

Producătorul de micro-verdețuri Ador Plants activează de mai mulți ani pe piața locală, oferind vlăstari de ruccola, muștar, broccoli, ridiche, mazăre și floarea soarelui. Produsele sunt de asemenea naturale și ecologic curate și se comercializează în ambalaje a câte 70 și 150 de grame. Sunt crescute cu utilizarea instalației aeroponic growing și comercializate într-un ambalaj eco-convenabil. Un alt produs este grâul verde (wheatgrass), crescut după aceiași tehnologie. Din el se fac smoothie-uri și shot-uri care au un efect puternic de detoxifiere și numeroase beneficii pentru sănătate. Produsele Ador Plants pot fi găsite în rețelele Nr1, Pegas, Fourchette și Metro, sau pot fi procurate online prin intermediul paginii de facebook sau al site-ului oficial al companiei.

Aceste produse au fost prezentate în cadrul degustării de micro-plante produse în Moldova, organizate de Madein.md - un eveniment informativ, în cadrul căruia participanții au avut ocazia să facă cunoștință cu producătorii și să afle de ce este benefic consumul de micro-verdețuri.

Cum a fost la degustare, vedeți în fotorerporajul de mai jos: