/ Producătorul Autohton view 17085

Producerea materialului săditor este o afacere total diferită față de cea a plantațiilor de producție. Dezvoltarea unei pepiniere este un proces complicat, care necesită mai multe resurse financiare, precum și cunoștințe în tehnologia de producere. Ca și în cazul plantațiilor există riscuri legate de îngrijire, de pregătirea solului, de lupta cu dăunătorii, de irigare. Dacă totul e făcut corect și la timpul potrivit, materialul săditor se va dezvolta bine. De aceea este foarte important să fie respectate toate normele tehnologice pentru a limita riscurile de producere.

Culturile bacifere care se cultivă în Moldova, pot fi împărțite în două categorii: culturile tradiționale și culturile de nișă sau de perspectivă. Culturile tradiționale sunt: căpșunul, zmeura, coacăza și agrișul, iar cele de perspectivă sunt murul, cătina albă, scorușul negru, cornul, afinul sau pomușoarele goji.

Pepiniera de arbuști fructiferi din Negureni

Valerian Malai se ocupă cu agricultura de foarte mult timp. A început cu o plantație de coacăză neagră care i-a slujit pe parcursul a 20 de ani, aducându-i profit și stimulându-l în permanență să experimenteze cu soiurile pe care le are. S-a ocupat de selecția și înmulțirea lor, până le-a găsit pe cele mai optime, cele mai rezistente și profitabile. Astfel, a devenit unul din cei mai importanți producători de material săditor de pomușoare din țară.

Pe aproximativ zece hectare, Valerian Malai crește nu doar material săditor, ci și pomușoare pentru consum curent, continuând să experimenteze și să selecteze cele mai bune și rezistente soiuri.

În prezent, în pepiniera sa, se cultivă corni altoiți, zmeură, mure, dud, căpșune, coacăză (neagră, roșie și albă) și agriș (alb, roz și roșu). Un accent deosebit îl pune pe soiurile de corn, o cultură agricolă slab dezvoltată în Moldova. Se ocupă de înmulțirea cornului roșu de Baimaclia (soi local), a soiului Elegant și a cornului galben. Spre deosebire de alte pomușoare, puieții de corn sunt crescuți pe parcursul a cinci ani, până când sunt gata de a fi vânduți. Sămânța de corn stă doi ani la stratificare, doar în al treilea an pomul este altoit și apoi e lăsat încă doi ani să se dezvolte. În cazul coacăzei, agrișului și al altor pomușoare, materialul săditor poate fi gata din primăvară (când a fost sădit) și până în toamnă, când poate fi deja scos din pământ și comercializat.

Au fost adaptate și soiuri care nu sunt autohtone, cum ar fi cele de coacăz sau mur, o cultură care până acum se găsea doar în fauna spontană. Valerian Malai ne-a mărturisit că practic toate soiurile aduse s-au adaptat perfect pe pământurile noastre, care sunt mai fertile decât în țările vecine: România, Ucraina, Polonia, unde agricultorii se confruntă cu problema solurilor nisipoase. Pământurile din Moldova sunt bogate în calciu, fosfor și potasiu, conțin toate mineralele necesare pentru o bună dezvoltare a acestor culturi agricole.

Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă agricultorul sunt dăunătorii, în special gândacul păros (epicometis hirta), care vine de pe plantațiile de rapiță din apropiere. În lupta cu el se utilizează capcanele cu feromoni (fermierul a plasat circa 300), dar în multe cazuri este nevoie și de insecticide. Acest dăunător, care cu câțiva ani în urmă nu exista, pune mari probleme majorității crescătorilor de fructe și pomușoare din țară.

Pentru a fi comercializat materialul săditor trebuie să fie certificat, iar soiurile să fie incluse în Registrul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. Pepiniera este vizitată de 2-3 ori pe an de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor care verifică materialul săditor, apoi eliberează Certificatul de Valoare Biologică.

Toți puieții sunt vânduți pe piața locală, atât întreprinderilor agricole, cât și persoanelor fizice. Cererea nu este mare, deoarece puțin se hazardează să înceapă o afacere în agricultură, sunt prea multe obstacole și dificultăți, e nevoie de investiții mari, în special pentru sistemul de irigare. Însă Valerian Malai consideră că tinerii, în special cei ce se întorc de peste hotare, trebuie să fie curajoși și să se implice în agricultură, în primul rând pentru că aceste pământuri bogate și fertile ale Moldovei trebuiesc valorificate din plin.

Celor care au procurat și vor să planteze puieți, fermierul le recomandă să sădească coacăza, agrișul, cornul sau murele în toamnă, pe când căpșunile vor da un randament mai bun dacă vor fi sădite în perioada lunilor aprilie, mai, iunie.

Pepiniera GȚ “Valerian Malai” se află lângă satul Negureni (Telenești), pe marginea drumului Orhei – Soroca, 2 km după satul Negureni, spre Soroca.

Prima pepinieră de pomușoare goji din Moldova

Antreprenoarea Elena Vetrici este prima din Moldova, care oferă material săditor de goji. A început să cultive goji cu câțiva ani în urmă, când a adus din România circa 200 de plante, pentru a încerca să le crească în Moldova. Acum pepinierei de goji îi este alocat un hectar de pământ pe care este cultivat soiul autohton Miracol, inclus deja în Registrul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. Pomușoarele sunt rezistente, și cu toate că le place soarele și căldură, trec ușor și de temperaturile reci sau chiar de înghețuri. Pot crește în cele mai diverse tipuri de sol, chiar și în cele nisipoase.

Puieții cresc timp de 6 luni: inițial sunt plantați în seră, apoi în primăvară, sunt transportați în câmp, unde sunt îngrijiți și udați cu regularitate, iar la mijlocul lunii septembrie - începutul lunii octombrie deja sunt gata pentru vânzare. Înmulțirea se face prin butași sau semințe. Puieții de goji au fost deja procurați de mai multe întreprinderi agricole și plantați în diverse regiuni ale țării (în total, circa 30 de hectare). Cumpărătorii de material săditor primesc consultație de la Elena Vetrici nu doar când cumpără produsul, ci și pe parcursul întregului an, antreprenoarea organizând seminare gratuite în cadrul cărora îi învață pe alți crescători de goji cum să îngrijească, cum să lege, să curețe arbuștii. Puieții de goji pot fi plantați, atât primăvara devreme, cât și toamna, până în lunile octombrie-noiembrie.

Cei ce vor să crească pomușoare goji în propria ograda, trebuie să planteze puieții la un loc cu soare și să aibă grijă să o curețe cu regularitate, să nu rămână mulți lăstari. Cu cât mai multe crengi o să aibă tufa, cu atât mai puțin rod o să dea.

Pepiniera de goji se află lângă satul Chirileni, raionul Ungheni.

Realizarea acestui material a fost posibilă datorită proiectului Îmbunătățirea Productivității și Accesul la Piață a Producătorilor de Pomușoare, implementat de Centrul de Consultanță în Afaceri, finanțat de HEKS Moldova.