/ Producătorul Autohton view 4982

Doi tineri din orașul Strășeni utilizează penele ca materie primă pentru producerea unui concentrat proteic, ca să obțină din el hrană pentru animale. Frații Denis și Vladimir Anton au construit cu propriile mâini utilajul necesar întregului proces. Este o soluție inovatoare pentru procesarea penelor de pasăre, care rămân în cantități mari în crescătorii și abatoare.

Acest concentrat proteic ar putea înlocui făina de pește, care este folosită pe larg în mâncarea pentru animale. Astfel dintr-o materie primă, care la noi în țară este de obicei îngropată și nu trebuiește nimănui, tinerii au reușit să obțină într-un produs funcțional, care ajută animalele la creștere, este antialergic, și poate fi adăugat în hrana pentru porci, păsări și chiar câini. În produsul finit obținut, nivelul de proteină este mai mare de 80 procente, nivelul de grăsimi este până în 10 procente, ia nivelul de infectare bacteriologică este cu mult sub normele stabilite de legislație. Drept materie primă pentru producerea proteinelor, se folosesc în jur de 40 procente din totalul de pene din Republica Moldova.

Frații Anton au declarat pentru tv8.md că până a ajunge la produsul finit, materia primă trebuie să treacă prin două etape importante:
- la prima etapă, penele trec prin procesul de fermentare. Aici se rup legăturile de cheratină din pană;
- la etapa a doua, produsul este încărcat prelucrat, mărunțit, are loc procesul de activare a moleculelor și, totodată, de convertire a cheratinei în proteină funcțională.

Deoarece, în prezent, tinerii producători nu au posibilitatea să exporte produsul în Europa, se duc negocieri cu țările vecine România și Ucraina care s-au arătat interesate de el. Frații Anton sunt în continuu proces de dezvoltare pentru a-și putea exporta produsul și în țările europene, acolo unde există o cerere mare pe piață.