Ion Gherciu și brandul „Bessarabie”– vin moldovenesc îmbuteliat în Elveţia. FOTO
Pasiunea lui Ion Gherciu, de a produce vinul de calitate a născut încă la Orhei, acolo unde s-a născut și acolo unde gospodarii orheieni aleg poamele de cea mai bună calitate. După ce a făcut studiile la Chișinău, unde a studiat Tehnologia și Managementul Industriei Alimentare la Universitatea Tehnică, domnul Ion, alături de soția sa Tatiana, a decis să plece la muncă peste hotare, mai precis în Portugalia. Un factor important în această alegere a fost și istoria vitivinicolă seculară a acestei țări. Capul familiei Gherciu a muncit la început în domeniul construcțiilor, însă pasiunea din copilărie l-a făcut, la scurt timp, să opteze pentru o muncă la o fabrică vinicolă, în pofida faptului că salariul obținut la vinărie era de două ori mai mic decât cel din construcții.
Mai apoi Ion Gherciu, a început procedura de echivalare a diplomei în cadrul unicei universități din Portugalia, ce are o Facultate de enologie, care se află la nord, în orașul Villareal, această regiune fiind cunoscută ca patria vinului de Porto. După aceasta, Ion a mai efectuat un masterat în domeniul viticulturii, iar soția sa a studiat la o școală medicală, unde a reușit să obțină o diplomă portugheză, fapt ce i-a permis să muncească în calitate de soră medicală. Însă, și după aceasta, soții Gherciu nu au reușit să se integreze complet în societatea portugheză, fiind discriminați din cauza statutului lor de migranți, iar cea mai dureroasă discriminare pentru enologul moldovean era cea legată de competențele profesionale.
Peste 10 ani de trai în Portugalia, după ce au obținut cetățenia, familia Gherciu a emigrat din nou, de astă dată în Elveția. Și această alegere a fost făcută tot de dragul pasiunii pentru viticultură, or, statutul de muncitor la o vinărie, nu îl mulțumea pe protagonistul nostru care își dorea să-i devină pasiunea și o profesie.
Cu timpul însă, familia Gherciu a lansat o mică afacere, care presupune îmbutelierea vinului moldovenesc în Elveția sub brandul propriu Bessarabie, înregistrat în Uniunea Europeană. Deși legislația vinicolă din Elveția impune cele mai stricte reguli, moldoveanul s-a încumetat să transporte la o distanță de peste 2500 de km materia primă produsă din poamele culese de pe podgoriile Moldovei și să o îmbutelieze în Lausanne, Elveția. Tot de la oenologul Ion Gherciu am aflat cât de principiale sunt rigorile de proporție și cele care țin de calitatea produsului finit, or, amestecul incorect al vinurilor străine cu vinurile elvețiene este considerată o încălcare gravă, fapta fiind pedepsită chiar și cu ani de detenție.
Denumirea brandului „Bessarabie” nu este una deloc întâmplătoare, deoarece specialistul Ion Gherciu fiind un autodidact, a descoperit în filele istoriei că în secolul XIX, atât în Basarabia țaristă, cât și în alte regiuni ale Imperiului Rus, mai mulți europeni au migrat în sudul Basarabiei, printre care și unii elvețieni. Curioasă i-a părut oenologului întâmplarea că elvețienii de pe atunci contribuiau la calitatea vinurilor moldovenești, iar acum un moldovean produce vin în Elveția. Astfel, prin brandul său, Ion Gherciu își propune să continue această istorie, să creeze o punte între Elveția și Moldova.
În planurile familiei Gherciu este ca vinurile brandului „Bessarabie” să cuprindă piețele din întreaga Europă, produse care și-ar găsi cu siguranță consumatori atât în rândurile moldovenilor de acasă, cât și a cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare.