/ Producătorul Autohton view 11733

La 35 km sud de Chișinău, în satul Puhoi, raionul Ialoveni se află Vinăria “Asconi Winery”, care a fost fondată în anul 1994. Compania deține 600 ha de viță de vie, care sunt situate la 8 km distanță de vinărie, pe un deal din preajma satului Geamănă din raionul Anenii Noi. Soiurile cultivate de către compania vinicolă sunt Merlot, Cabernet-Sauvignon, Sauvignon Blanc, Rară Neagră, Chardonnay, Muscat Ottonel și Fetească Regală.

“Sezonul de recoltare a strugurilor începe de regulă în ultima săptămână a lunii august, iar aceasta depinde de temperaturile din timpul verii. Strugurii noștri sunt colectați doar manual, fapt ce împiedică căderea frunzelor în găleți. Pentru vinurile albe, recoltarea se face pe timp de noapte, la temperaturi mici, de 18 grade C, când strugurii sunt reci. Iar, peste 3-4 săptămâni se începe recolatarea strugurilor pentru vinurile roșii”, a spus Ion Mereuță, oenologul companiei.

Cei mai buni struguri sunt selectați cu grijă și trecuți prin banda de desciorchinare, iar apoi își continuă drumul spre vasele de fermentare. Fermentația alcoolică este cel mai important pas în obținerea vinului de calitate superioară și a buchetului de arome din vin, afirmă oenologul. “E foarte important ca vinul să se fermenteze încet, deoarece se emană o cantitate mare de CO2. Din cauza bulelor ce forfotesc prin procesul de evaporare pot dispărea și aromele. Dacă nu se controlează acest proces, e posibil ca o mare cantitate de arome să o pierzi anume în această perioadă”, a afirmat specialistul în vinificație.

Timp de mai mulți ani, CSI a fost principala cale de export a vinurilor Asconi Winery. După embargoul impus de Rusia, administrația vinăriei a decis să lucreze exclusiv cu țările din UE, China, SUA. Astfel, "Asconi Winery" este unica companie vinicolă din R. Moldova care exportă vinuri în Africa (Uganda, Tanzania, Nigeria, Kenya).

Pe teritoriul vinăriei s-a deschis recent un restaurant cu bucate tradiționale, preparate după rețete vechi lăsate de strămoși. În cadrul acestuia, colacii se coc pe vatra cuptorului cu lemne după o rețetă originală din regiune. În zona restaurantului au loc degustații cu vinnurile albe, rose și roșii ale companiei "Asconi Winery".

Reprezentantul vinăriei, Ion Mereuță, a declarat că în scurt timp pe teritoriul complexului turistic vor fi construite case în stil moldovenesc autentic, ce va prezenta o zonă favorabilă de agrement pentru vizitatori.

Excursiile în cadrul vinăriei se fac doar de persoane implicate în procesul de producție. „Nu vrem să avem un ghid care învață câteva pagini pe de rost, dar nu poate răspunde la întrebări specifice”, a enunțat Ion Mereuță.

Bine ați venit la "Asconi Winery"!